Sunt tot mai multe combinații neobișnuite de infecții respiratorii simultane în rândul pacienților din România

14 ianuarie 2023, 20:42

La Spitalul Victor Babeş din Capitală, medicii au găsit gripă şi COVID în acelaşi timp la câțiva pacienţi.

Valul neobişnuit de viroze, cu peste 100 de mii de bolnavi într-o săptămână, şi de peste o sută de ori mai multe gripe confirmate în laborator faţă de sezonul precedent a venit după doi ani în care virusul gripal a circulat mai puţin.

Peste două milioane şi jumătate dintre cei mai vulnerabili s-au vaccinat antigripal în primul sezon rece din pandemie, când nu a murit nimeni de gripă. Apoi, tot mai puţini s-au imunizat.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Statusul imunologic al populaţiei în general faţă de infecţia gripală este mai mic şi din cauza asta şi debutul sezonului, circulaţia virusului gripal a fost mult mai timpurie.”

Numărul celor cu simptome de gripă a crescut cu cinci săptămâni mai devreme faţă de ultimul sezon rece de dinaintea pandemiei, când nu erau restricţii. Înainte, se descopereau în rare cazuri de descopereau coinfecții doar tulpini gripale diferite la aceeaşi persoană în acelaşi timp. Acum sunt depistate mai multe combinaţii de infecţii diferite, simultan la aceeaşi persoană. E drept că se fac şi mai multe teste pentru mai multe boli.

Dr. Adrian Marinescumedic infecționist: „E discuţia cu sistemul imunitar. Mulţi dntre români au trecut prin infecţia cu SARS Cov2 şi e posibil să aibă un risc ceva mai mare să aibă complicaţii atunci când se îmbolnăvesc.”

Medicii spun că, pentru a ne apăra, cea mai eficientă metodă este vaccinarea antigripală, care se poate face până la sfârşitul sezonului gripal. O recomandă şi de la vârsta de 6 luni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă