Sunt cozi kilometrice de tiruri care vin din Ucraina și așteaptă să intre în România pe la frontierele cu Republica Moldova

7 iunie 2022, 15:19

În vama Sculeni, tirurile încărcate cu cereale și mărfuri din Ucraina așteaptă chiar și patru zile ca să treacă din Republica Moldova în România.

Vameșii reușesc să verifice chiar și 800 de tiruri pe zi, însă cozile tot se întind pe zeci de km pe teritoriul Republicii Moldova. Pe la graniță trec de două ori mai multe tiruri decât înainte de războiul din Ucraina

Tatiana Șompol, purtător de cuvânt Serviciul Vamal Republica Moldova: Inspectarea unui camion cu marfă, dacă nu apar criterii de risc, se realizează în 15 minute. În această perioadă a crescut semnificativ tranzitul cu cereale din Ucraina precum şi alte mărfuri. Din acest considerent, posturile vamale situate pe frontiera moldo-română au devenit suprasolicitate.

România și Republica Moldova vor să creeze un coridor special pentru tirurile din Ucraina, astfel încât verificările să fie mai rapide.

Igor Grosu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: Într-un timp proxim vom veni cu o soluție pentru a fluidiza traficul de mărfuri, pentru că e vorba de tranzit și e un răspuns al nostru la blocajele pe care le resimt colegii noștri din Ucraina.

Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor: Sunt mărfuri şi de tranzit care vin din Ucraina, nu întotdeauna mai pot să îşi închidă toate documentele, necesită o perioadă de control, dar se va crea coridor verde.

Cozi sunt și în punctul de trecere a frontierei Giurgiulești, unde traficul a crescut chiar și de patru ori față de perioada de dinainte de război.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite