Sunt comercializate condimente falsificate cu cereale și coloranți, arată un studiu al Comisiei Europene. Au fost luate probe și din România

2 decembrie 2021, 17:52

Aproape 2 mii de probe din 21 de state ale Uniunii Europene, plus Norvegia și Elveția, au intrat în analiza centrului de cercetare.

Cea mai mare cantitate de coloranți alimentari neautorizați s-a găsit în șofran, și cea mai mică în probele de curcuma.

Piperul a fost singurul condiment în care nu s-au găsit coloranți. În 17% din toate probele s-au găsit și alte plante. În special cereale.

Specialiștii de la noi, de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, spun că produsele falsificate pot fi depistate, dar lipsește voința instituțiilor de control și sunt costuri enorme. Așa că riscurile ni le asumăm.

Utilizarea condimentelor falsificate în industria alimentară nu trebuie să ne îngrijoreze, potrivit reprezentanților acesteia.

Deși le-am cerut un punct de vedere, până la difuzarea reportajului la Telejurnal, reprezentanții ANPC – cei care ar trebui să vadă în ce măsură condimentele puse la vânzare pe piața din România sunt false sau nu – nu ne-au oferit niciun răspuns.

Avem însă un răspuns de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor care anunță că România a contribuit cu peste 100 de probe la studiul făcut de Comisia Europeană. Insituția promite să facă și controale după analizarea raportului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite