"Sunt cea mai fericită femeie din lume. Mi se pare că acesta este un vis și că mă voi trezi în curând ", spune soția unui luptător Azovstal, eliberat în schimbul de prizonieri

Soțiile unora dintre zecile de luptători ucraineni eliberați de Rusia în cadrul unui schimb de prizonieri au descris pentru CNN neîncrederea, dar și bucuria pe care le-a simţit când a aflat că cei dragi au fost eliberați.

22 Septembrie 2022, 16:19 (actualizat 22 Septembrie 2022, 16:58) Știrile TVR |
Imagini de la schimbul de prizonieri dintre Rusia şi Ucraina / FOTO: Serviciul de Securitate al Ucrainei

Alina Volovik povesteşte cum a primit un telefon de la un bărbat pe care nu l-a recunoscut la început ca fiind soțul ei. Artem Volovik este un pușcaș marin ucrainean care a luptat la Uzina siderurgică Azovstal la începutul acestui an, înainte ca tot Mariupolul să fie capturat de forțele ruse.

"La început, nu am înțeles ce se întâmpla și unde se află", povesteşte Alina Volovik. "Dar el a spus: 'Dragă, sunt deja în Ucraina! A avut loc un schimb'".

"Am început să țip, îmi tremurau mâinile", a spus ea. "Acum sunt cea mai fericită femeie din lume".

Rusia a eliberat miercuri 215 persoane aflate în custodia sa, inclusiv cetățeni străini care au luptat pentru Ucraina.

 

 

În schimb, Ucraina a eliberat 55 de persoane, precum și pe Viktor Medvedciuk, un politician și oligarh ucrainean pro-rus, a cărui fiică este fina lui Vladimir Putin.

Printre cele 215 persoane eliberate de Rusia se numără "188 de eroi din Azovstal și Mariupol", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de CNN.

Eliberarea luptătorilor de la Azovstal și Mariupol este importantă pentru moralul ucrainenilor, având în vedere rolul mare pe care apărarea Mariupolului l-a jucat în psihicul ucrainean la începutul războiului.

Acesta este cel mai consistent schimb de prizonieri de la începutul războiului. Într-un schimb de prizonieri din iunie, Rusia a eliberat 144 de soldați, dintre care 95 sunt apărători de la Azovstal.

Ruslana Volinska, al cărei soț, comandantul Serhii "Volina" Volinski, a declarat pentru CNN că a aflat despre schimb pe internet.

"A fost o bucurie fără margini, șoc, fericire! Toate emoțiile erau amestecate! Am plâns de fericire și nu-mi venea să cred că a venit această zi", a spus ea.

Un consilier al primarului ucrainean din Mariupol, Petro Andriușcenko, care a fost forțat să părăsească orașul în urma avansării Rusiei, a declarat pe Telegram că Mariupol "se bucură de întoarcerea Eroilor săi pe pământ ucrainean. Chiar și în timpul ocupației!".

"Încă nu-mi vine să cred", a declarat Alina Volovik pentru CNN. "Mi se pare că acesta este un vis și că mă voi trezi în curând. Nu am putut dormi până la ora 5 dimineața, pentru că am fost copleșită de emoții".

"Cu doar două ore în urmă, când făceam niște cumpărături, mi-am dat seama că soțul meu era acasă și am început să plâng. Singurul lucru pe care mi-l doresc acum este să îl îmbrățișez cât mai repede", a adăugat ea.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 29°C
IASI 21°C 25°C
CLUJ 19°C 21°C
CONSTANTA 23°C 25°C
CRAIOVA 22°C 22°C
BRASOV 20°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI