Sunday Times: Prințul Charles, ținta unei anchete privind milioanele de euro oferite de un șeic

Prințul de Wales se confruntă cu perspectiva unei investigații a Comisiei de caritate după ce a acceptat o valiză cu bani de la un politician controversat din Orientul Mijlociu, scrie The Times.

27 Iunie 2022, 14:01 (actualizat 27 Iunie 2022, 19:04) Știrile TVR |
Foto: Wikimedia Commons

Charles a fost acuzat duminică de comportament „murdar”, după ce s-a dovedit că a primit personal trei pachete separate de bancnote, în valoare totală de 3 milioane de euro, pentru organizația sa de caritate de la șeicul Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, fostul prim-ministru al Qatarului.

Comisia de caritate a declarat că va analiza informațiile despre donațiile făcute în bancnote de 500 de euro între 2011 și 2015. Potrivit lui Clarence House, prințul a transmis banii imediat uneia dintre organizațiile sale de caritate, care „a efectuat administrarea adecvată și ne-a asigurat că au fost urmate corect toate procedurile”.

Nu există nicio sugestie că plățile ar fi fost ilegale, și au fost depuse în conturile Fondului de Caritate al Prințului de Wales, care oferă granturi altor organizații non-profit în domenii de interes pentru Charles.

Organizațiile caritabile nu au interzis donațiile în numerar, dar autoritățile de reglementare îndeamnă la diligența necesară donatorilor pentru a minimiza riscul pentru reputația unei organizații de caritate.

Unul dintre administratorii fondului, care oferă granturi organizațiilor de caritate mari și mici în domenii de interes ale lui Charles, a declarat pentru Sunday Times că nu era la curent cu cadourile șeicului Hamad la momentul donațiilor. Surse regale au acceptat afirmația centrală a ziarului, conform căruia o serie de donații au fost primite în numerar, dar au contestat unele detalii, inclusiv sugestia că banii au fost îndesați în saci Fortnum & Mason.

Mai multe voci au cerut duminică seara o anchetă completă și transparentă. Comentatorul regal Dickie Arbiter a spus că este „un pic alarmant că oamenii bogați pot preda saci cu bani”. El a adăugat, totuși, că organizațiile caritabile trebuie să întâmpine donatorii și „singurul lucru de care poate fi acuzat Charles este naivitatea”.

Fondul caritabil al Prințului de Wales are drept scop „să transforme vieți și să construiască comunități durabile”, prin acordarea de granturi pentru cauze bune în domenii precum conservarea, educația, sănătatea și incluziunea socială. Fondul a declarat pentru Sunday Times că administratorii săi au ajuns la concluzia că donatorul este legitim și auditorii săi au aprobat donația.

Donațiile către organizațiile caritabile ale prințului Charles au fost analizate în ultimele luni, în urma unor acuzații potrivit cărora una dintre acestea a oferit unui donator saudit ajutor pentru a obține un titlu onorific și cetățenie britanică.

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI