Summitul NATO la final. Noi garanții de securitate pentru România

12 iulie 2018, 22:11

După ce în cursul zilei de miercuri președintele american Donald Trump acuză Germania că este controlată de Rusia prin dependența energetică, în cursul dimineții de joi a provocat tensiuni, deschizând abrupt discuția despre povara financiară pe care Statele Unite o au de purtat pentru apărarea aliaților.

Donald Trump, președintele SUA: „Sincer, noi ducem o prea mare parte din povară. Se numeşte împărţirea poverii. Am folosit mult expresia aceasta astăzi – ‘împărţirea poverii’. Am avut o întâlnire extraordinară şi, la final, toţi cei 29 de aliaţi suplimentează contribuţiile militare. Germania suplimentează substanţial„.

La finalul unei sesiuni restrânse și foarte tensionate pe tema banilor, aliații au ajuns la o înțelegere. Astfel, termenul până la care cheltuielile de apărare ale aliaților vor atinge 2% din PIB va fi devansat față de 2024 și se va avea în vedere mărirea alocărilor bugetare la peste două procente.

România alocă deja 2% Apărării și a obținut la acest summit noi garanții de securitate.

Klaus Iohannis: „Am obținut un centru de comandă așa-zis de 3 stele, un centru de comandă operațional, cum ne-au explicat specialiștii noștri, fiind un centru de comandă între nivelul tactic, cel mai de jos, și nivelul strategic, cel mai de sus„.

De asemenea, țara noastră a obținut o îmbunătățire a statutului Brigăzii multinaționale de la Craiova, care primește statut permanent.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite