Summitul G7. Crearea un front unit în faţa Rusiei şi situaţia economiei globale, pe agenda reuniunii. Joe Biden către Olaf Scholz: „Trebuie să rămânem împreună”

26 iunie 2022, 08:55

ACTUALIZARE Preşedintele american Joe Biden a considerat duminică, în Germania, că noile bombardamente asupra unui cartier al capitalei ucrainene Kiev, lângă o fabrică de arme deja lovită în ultimele săptămâni, înseamnă „încă o barbarie”, informează France Presse şi Reuters.

Este încă o barbarie a lor„, a spus el, referindu-se la ruşi, în timp ce participă până marţi la summitul G7, grupul celor şapte bogate democraţii, la Elmau, în Alpii bavarezi (sud-estul Germaniei).

ACTUALIZARE Președintele american Joe Biden l-a lăudat duminică pe cancelarul Germaniei Olaf Scholz pentru implicarea Germaniei în războiul din Ucraina și a îndemnat Occidentul să rămână unit, relatează AFP. „Trebuie să rămânem împreună”, a spus Biden lui Scholz la o întâlnire înaintea summitului G7 din Alpii germani, potrivit The Guardian.

Președintele rus Vladimir Putin a sperat că „cumva NATO și G7 se vor scinda”, a spus Biden. „Dar nu am făcut-o și nici nu vom face!”

Biden și-a întâlnit gazda germană în pitorescul castel Elmau, unde statele G7 – Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite – au organizat un summit de trei zile care va fi dominat de criza din Ucraina. Biden a lăudat activitatea lui Scholz în calitate de actual președinte al G7 într-un moment de tulburări declanșate de războiul Rusiei și de consecințele economice globale ulterioare.

NATO trebuie „să rămână unită” împotriva agresiunii ruse în Ucraina, a adăugat Joe Biden, citat de France Presse, înaintea discuţiilor cu cancelarul german Olaf Scholz.

Potrivit presei internaționale, liderii G7 vor confirmă noi sancțiuni la adresa Rusiei, vizând în special aurul importat până acum din această țară.

Marea Britanie este, alături de Statele Unite, țara care militează pentru accentuarea sancțiunilor împotriva Kremlinului.

Boris Johnson și Emmanuel Macron s-au întâlnit în Germania și au schimbat câteva cuvinte, pentru jurnaliștii prezenți.

G7 își propune să taie oxigenul mașinii de război rusești, a precizat și președintele Consiliului European, Charles Michel.

––––––––––––-

Biden a aterizat la Munchen (sudul Germaniei) venind de la Washington şi urmează să ajungă la locul unde va avea loc summitul G7 cu un elicopter militar.

Prima sa întrevedere în timpul acestei vizite de trei zile va avea loc duminică cu cancelarul german Olaf Scholz.

Apoi, el va participa la un summit NATO, la Madrid, săptămâna viitoare.

Această deplasare survine într-un ”moment esenţial pentru solidaritatea transatlantică”, a declarat joi John Kirby, care coordonează comunicarea la Casa Albă pe probleme strategice.

La G7 şi la NATO, ‘‘veţi vedea clar cum intenţia preşedintelui, de la început, de a ne revitaliza alianţele şi parteneriatele ne-a permis să fim acolo” pentru a ”trage la răspundere Rusia”, a promis el.

De asemenea, Joe Biden intenţionează, a afirmat Kirby, să demonstreze aliaţilor săi că înfruntarea Rusiei şi confruntarea Chinei sunt obiective complementare, nu opuse.

Washingtonul şi-a stabilit trei obiective principale pentru G7: să crească şi mai mult presiunea asupra Moscovei, să facă propuneri concrete pentru a răspunde la creşterea preţurilor la energie şi alimente şi să lanseze un parteneriat privind infrastructurile cu ţările în curs de dezvoltare.

Acest ultim punct este un răspuns la investiţiile gigantice ale Chinei în întreaga lume.

În NATO, americanii şi aliaţii lor vor elaboreze un nou ‘‘concept strategic” care, pentru prima dată, va evoca provocările pe care le lansează China.

Casa Albă a exclus până acum orice oboseală occidentală faţă de războiul din Ucraina care pare să dureze şi are şi un cost pentru populaţiile occidentale: ‘‘Nu am văzut fracturi şi fisuri” în cadrul NATO, a spus, de asemenea, John Kirby.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă