Summitul celor Trei Mări de la Varșovia. Klaus Iohannis: Președintele Trump a reiterat că Articolul 5 al NATO va fi respectat de SUA

6 iulie 2017, 08:32

Președintele Trump a reiterat că Articolul 5 al Tratatului NATO e foarte important si va fi respectat de SUA, a declarat președintele român Klaus Iohannis, aflat la Summitul „Inițiativei celor Trei Mări” de la Varșovia.

Președintele Klaus Iohannis a susținut că, pentru securitatea energetică, este necesar ca țările să profite de toate ofertele de energie, inclusiv de gazul lichefiat american.

„După părerea mea, trebuie să fim foarte realiști și să ne gândim în primul rând la economiile noastre. Dacă vrem să avem securitate energetică, trebuie să avem disponibilitate energetică, adică trebuie să profităm de toate ofertele de energie care sunt pe piață și în acest fel să obținem în final condiții foarte bune pentru economiile noastre și nu cred că trebuie să se teamă cineva de această nouă ofertă de gaz lichefiat. Dacă condițiile de preț, de livrare sunt bune și se încadrează în normele noastre, atunci este o sursă în plus. Și discuția este mai veche în UE, aici, România nu neapărat, dar mare parte din UE depinde foarte mult de gazul rusesc. Or, dacă această dependență ar scădea printr-o altă ofertă, dacă este bună, atunci toată lumea are de câștigat. Cu cât mai multe oferte, cu atât este mai avantajat consumatorul”, a spus Iohannis, întrebat dacă noua ofertă de gaz lichefiat american intră în contradicție cu propunerile Germaniei privind Coridorul Nord Stream II.

ORA 16.00 Declarații Klaus Iohannis:

  • Am participat la o manifestare într-o piață centrală din Varșovia
  • Președintele Trump a reiterat că Articolul 5 al Tratatului NATO e foarte important si va fi respectat de SUA
  • Obiectivul principal al acestui format este discutarea unor coridoare nord-sud care vin în completarea coridoarelor est-vest
  • Am invitat participanții să facem acest summit anul viitor în România, invitație care a fost imediat acceptată
  • Eu am participat la prima sesiune în 2015 în marja reuniunii ONU de la New York și atunci au fost puțini președinți și participarea nu a fost foarte notorie, dar iată că am reușit în câțiva ani să transformăm acest format în ceva foarte atractiv

„România va găzdui anul viitor Summitul celor Trei Mări”

„Donald Trump la Varșovia, primul discurs în Europa: Cerem Rusiei să înceteze orice activitate destabilizatoare în Ucraina sau altundeva”

ORA 14:00 Președintele Donald Trump susține un discurs în Piața Krasinski:

  • SUA iubesc Polonia. Polonezii au îmbogățit SUA. Este o onoare să fiu aici, în acest oraș, și să mă adresez națiunii poloneze
  • Este prima mea vizită în Europa Centrală ca președinte
  • Pentru americani, Polonia este un simbol al speranței. Există o prietenie care ne leagă
  • Sunt nu doar într-o vizită a unui vechi aliat, ci și să vă dau asigurări că vom apăra națiunea voastră
  • Vă salutăm nobilele sacrificii și vă spunem că ne vom aminti mereu luptele dvs pentru libertate. Există un curaj în caracterul polonez pe care nimeni nu îl va distruge niciodată
  • Sunteți printre cei mai importanți membri ai NATO care se asigură că Europa este puternică. O Europă puternică este o binecuvântare pentru Occident și pentru restul lumii
  • Astăzi, sunt amenințări la securitatea noastră, pe care le vom confrunta și le vom învinge. Luptăm împreună împotriva terorismului radical și vom învinge. Noi, ca aliați, trebuie să ne adaptăm la toate provocările care au apărut acum, inclusiv la cele din spațiul cibernetic. Ați văzut ce au făcut rușii în Ucraina și spriijinul care îl acordă unor regimuri ostile. Trebuie să strângem rândurile să ne apărăm împotriva oricărui dușman
  • Adversarii noștri sunt condamnați pentru că noi nu uităm și nu vom uita niciodată cine suntem. Și noi nu putem fi învinși. Suntem cea mai rapidă și măreață comunitate.

ORA 13:00 În aceste momente sunt în desfășurare lucrările Summitului celor Trei Mări, la care participă și președintele Klaus Iohannis.

Toată lumea așteaptă discursul lui Donald Trump. În mai puțin de o oră, liderul de la Casa Albă va susține un discurs pentru cetățenii Varșoviei – este primul discurs public al noului președinte american. Alături de el vor fi prezenți, pe lângă președintele Poloniei, și ceilalți șefi de stat prezenți la summit, inclusiv Klaus Iohannis, a transmis trimisul special al TVR la Varșovia, Ramona Avramescu.

„Polonia cumpără rachete Patriot de la americani. Donald Trump: Colaborăm cu Polonia ca să răspundem la acţiunile destabilizatoare ale Rusiei”

ORA 10:00 În urmă cu puțin timp, președintele american Donald Trump și cel polonez, Andrez Duda, au ajuns la Castelul Regal pentru întâlnirea care va prefața Summitul celor Trei Mări, summit la care participă și președintele Klaus Iohannis. E vorba de o inițiativă în principal economică –  cele 12 state din Europa Centrală și de Est își propun ca, prin decizii politice, să interconecteze mai bine economiile țărilor lor. E vorba de decizii în plan energetic, care să diminueze dependența acestor țări de Rusia, a transmis trimisul special al TVR la Varșovia, Ramona Avramescu.

Peste o oră este așteptat să ajungă la summit și președintele Klaus Iohannis.

Donald Trump, invitat special la Summitul celor Trei Mări

„Donald Trump a ajuns la Varșovia. Polonezii speră că președintele american va convinge Congresul să le ridice vizele”

La Summitul „Inițiativei celor Trei Mări” vor participa șefi de stat și reprezentanți ai acestora din 12 țări din Europa Centrală și de Est, respectiv din Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Potrivit Administrației Prezidențiale, „Inițiativa celor Trei Mări” urmărește să ofere susținere politică pentru o mai bună cooperare și interconectare a economiilor statelor din spațiul geografic cuprins între cele trei mări — Adriatică, Baltică și Neagră — în domenii precum energie, transporturi, telecomunicații sau protecția mediului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite