Summit virtual Joe Biden – aliații din Pacific, pe tema Ucrainei. Nu s-a ajuns la o condamnare comună a invaziei ruseşti

Summit virtual Quad
Summit virtual Quad
3 martie 2022, 22:24

Întâlnirea improvizată a fost anunţată de New Delhi cu puţin timp înainte de a avea loc.

Casa Albă confirmase că preşedintele Joe Biden se va întâlni cu premierul indian Narendra Modi, cu premierul japonez Fumio Kishida şi cu premierul australian Scott Morrison ”pentru a discuta despre războiul din Ucraina şi implicaţiile sale pentru (regiunea) Indo-Pacific”.

Într-un comunicat comun, „Quad” se limitează să menţioneze că liderii „au evocat conflictul în curs de desfăşurare şi criza umanitară din Ucraina”.

Aceştia şi-au reafirmat susţinerea pentru o regiune „Indo-Pacifică liberă şi deschisă, în care suveranitatea şi integritatea teritorială sunt respectate, iar ţările sunt libere de orice presiune militară, economică şi politică” – ceea ce poate fi interpretat ca un nou avertisment împotriva proiectelor Beijingului, în special în Marea Chinei de Sud.

Însă comunicatul comun nu include o condamnare clară a invaziei ruseşti în Ucraina, remarcă AFP, citată de Agerpres.

Potrivit unui comunicat al serviciului de presă al premierului indian Narendra Modi, acesta a făcut apel la ”reluarea dialogului şi a diplomaţiei”, dar a ”subliniat totodată că (alianţa) Quad trebuie să rămână concentrată pe obiectivul său principal de a promova pacea, stabilitatea şi prosperitatea în regiunea Indo-Pacifică”.

India a îndemnat Rusia şi Ucraina să înceteze ostilităţile, dar nu a condamnat invazia.

Miercuri, s-a abţinut din nou de la votul asupra unei rezoluţii a ONU care cerea „ca Rusia să înceteze imediat utilizarea forţei împotriva Ucrainei”, în ciuda presiunilor puternice din partea SUA de a-şi folosi „influenţa” pe lângă Moscova.

Narendra Modi s-a întâlnit miercuri cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a doua oară de la începerea invaziei în Ucraina săptămâna trecută.

New Delhi şi Moscova au fost apropiate în timpul Războiului Rece, o relaţie care continuă şi în prezent, iar Rusia rămâne cel mai mare furnizor de arme al Indiei.

Quad (Quadrilateral Security Dialogue), o alianţă strategică informală între SUA, Australia, Japonia şi India, iniţiată în 2007, a fost reactivată în 2017 pentru a contracara influenţa chineză.

India şi multe ţări din regiune se tem că, din cauza crizei ucrainene, Washingtonul îşi va pierde interesul pentru Asia-Pacific.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite