Summit UE pentru Ucraina: Liderii țărilor membre spun că vor bloca majoritatea importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul lui 2022. Interdicția privește doar țițeiul transportat pe mare, nu și cel din conducte

Summit UE
Summit UE
31 mai 2022, 06:09

Principalul oponent al embargo-ului asupra petrolului rusesc, Viktor Orban, se poate considera încă o dată câștigător. Țara sa a fost exceptată de la embargo, cel puțin până la sfârșitul anului.

VIKTOR ORBAN, prim ministru al Ungariei: Energia e o problemă serioasă. Nu e o joacă de copii, e ceva serios. Asta înseamnă că mai întâi avem nevoie de soluţii şi abia apoi de sancţiuni.

Alături de Ungaria, au fost exceptate Cehia, Slovacia și Bulgaria. Chiar și cu aceste excepții, liderii europeni consideră că embargoul din pachetul al șaselea de sancțiuni este o reușită.

JOSEP BORRELL, Înalt Reprezentant al UE: Cu siguranţă, nu putem să interzicem Rusiei să îşi vândă petrolul în altă parte, nu aveam această putere. Însă noi suntem cei mai importanţi clienţi ai Rusiei. Vor trebui să caute alţii şi cu siguranţă vor trebui să scadă preţul. Scopul nostru este că Rusia să primească mai puţine resurse, mai puţine resurse financiare care să le alimenteze maşinăria de război.

Liderii europeni mizează pe o slăbire economică a Rusiei, prin excluderea celei mai importante bănci a Federației Ruse din sistemul SWIFT și penalizează propaganda rusă prin interzicerea a trei canale de televiziune considerate drept colportoare ale acestei propagande.

CHARLES MICHEL, președintele Consiliului European: Vrem să oprim maşina rusească de război, vrem să anulăm capacitatea militară a acesteia şi să implementăm sancţiuni care să mărească presiunea pe Kremlin.

Portrivit mai multor surse europene, alte viitoare sancțiuni la adresa Federației Ruse nu vor viza gazele rusești, după experiența dificilă cu embargoul impus petrolului din Federația Rusă, pentru care s-a găsit un compromis abia după aproape o lună de negocieri intense.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

UPDATE Liderii UE spun că vor bloca majoritatea importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul lui 2022, pentru a pedepsi Moscova pentru invadarea Ucrainei, potrivit BBC. Interdicția la nivelul UE va afecta petrolul care sosește pe mare – aproximativ două treimi din importuri – dar nu și petrolul din conducte, în urma opoziției din partea Ungariei.

De asemenea, Polonia și Germania s-au angajat să pună capăt importurilor din conducte, ceea ce înseamnă că 90% din petrolul rusesc va fi blocat.

Șeful Consiliului European, Charles Michel, a declarat că acordul a întrerupt o sursă uriașă de finanțare pentru mașina de război rusă.

UPDATE Nu vom ști ce cuvinte s-au schimbat între șefii de state după ce l-au ascultat pe Volodimir Zelenski, dar știm că avem două tabere, a transmis Lucian Pîrvoiu, pentru Telejurnal. Pe de o parte, avem țările care ar dori înăsprirea rapidă a sancțiunilor la adresa Federației Ruse și de cealaltă parte – țările foarte dependente de gazul rusesc și care încearcă să temporizeze. Până una alta, avem acest compromis, care, potrivit președintelui Consiliului European Charles Michel, cam 90 la sută – trei sferturi din gazul rusesc ar urma să nu mai intre în Europa în urma acestor sancțiuni, însă Ungaria a scăpat și de această dată și va putea în continuare să se alimenteze prin conducta Drujba, la fel ca Slovacia și Cehia, țări foarte dependente de petrolul rusesc. Această excepție, cel puțin în acest moment, nu va fi posibilă decât până la sfârșitul anului.

La summit se mai discută despre ajutoare umanitare și financiare, UE se aliază eforturilor SUA și ale Marii Britanii în a sprijini Ucraina. Se mai discută despre apărare europeană comună. Chiar astăzi președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu premierul olandez. Întâlnirea are legătură cu faptul că NATO a anunțat că avioane de luptă F-35 ale SUA și Olandei au zburat împreună în spațiul Mării Negre, în zona Bulgariei și a României.

Această reducere, care va fi pusă în aplicare până la sfârşitul anului,„acoperă imediat mai mult de două treimi din importurile de petrol din Rusia, tăind o sursă uriaşă de finanţare pentru maşina sa de război şi punând o presiune maximă asupra Moscovei pentru ca aceasta să înceteze războiului, a scris pe Twitter Charles Michel.

Șeful politicii Externe a UE, Josep Borrell, a scris pe Twitter: ”O decizie importantă de a paraliza mașina de război a lui Putin. Unitatea noastră este puterea noastră.”

Datorită angajamentului voluntar al Germaniei şi Poloniei de a opri importurile, embargoul va elimina aproximativ 90%” din importurile europene de petrol rusesc până la sfârşitul anului, a precizat, pe Twitter, preşedinta Comisie Europene, Ursula von der Leyen.

Importurile prin conducta Drujba, care aprovizionează şi Ungaria, vor fi scutite într-o primă etapă. Aceasta a permis Budapestei să ridice dreptul de veto care bloca de câteva săptămâni adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni al UE la adresa Rusiei.

Consumul intern al Ungariei, care nu are ieşire la mare, depinde într-un procent de 65% de petrolul transportat prin conducta Drujba.

Potrivit Palatului Elysée, embargoul treptat al UE se va limita iniţial la petrolul transportat pe cale maritimă (adică 2/3 din achiziţiile europene de petrol rusesc). Urmează să aibă loc negocieri „cât mai curând posibil” pentru a se pune capăt restului importurilor de petrol din Rusia.

Liderii europeni au convenit, de asemenea, să elimine din sistemul SWIFT trei bănci ruseşti, printre care cea mai mare bancă, Sberbank, şi să interzică alte trei societăţi de radiodifuziune de stat ruseşti, a adăugat înaltul oficial european.”Acest pachet de sancţiuni include măsuri puternice, cum ar fi retragerea din Swift a celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank, a declarat Charles Michel.

Până acum, şapte bănci ruseşti au fost private de acces la Swift, o platformă de mesagerie securizată ce permite operaţiuni extrem de importante, cum ar fi ordinele de transfer de fonduri între bănci.

A fost aprobat, de asemenea, un pachet de asistenţă macro-financiară în valoare de nouă miliarde de euro care să permită guvernului ucrainean să îşi acopere nevoile imediate de numerar pentru a face să funcţioneze economia.

Autorităţile de la Kiev şi-au calculat necesităţile la cinci miliarde de dolari lunar.

Finanţarea europeană va lua forma unor „împrumuturi pe termen lung” cu dobânzi subvenţionate, a spus o sursă europeană, potrivit AFP.

Noul pachet de sancţiuni, negociat timp de o lună, include, de asemenea, o extindere a listei negre a UE la aproximativ 60 de figuri proeminente, printre care şeful bisericii ortodoxe ruse, patriarhul Kirill.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a deplâns anterior deciziilor UE întârzierea impunerii de către liderii UE a unor sancțiuni  severe împotriva lui Vladimir Putin. „Pauza necesară pentru a conveni asupra noilor sancțiuni în Europa a fost prea lungă”, a spus el.

Summitul de două zile care se desfăşoară la Bruxelles urmează să abordeze marţi consecinţele crizei alimentare provocate de război şi transformarea energetică necesară care să permită ţărilor europene să se descurce fără gazul importat din Rusia.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite