Summit UE la Bruxelles. Klaus Iohannis: Nu suntem într-o perioadă în care intrarea în Zona euro este iminentă, dar este un obiectiv foarte important

18 octombrie 2018, 09:16

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat înaintea reuniunii de joi a Consiliului European că în urma discuțiilor de miercuri nu s-a ajuns la niciun acord, optimismul s-a redus. Eu mă număr printre cei care speră să se ajungă la acord, măcar la unul de ieșirea ordonată a Marii Britanii, a subliniat Klaus Iohannis.

Despre subiectele aflate pe agenda zilei de joi – migrația și securitatea – președintele Klaus Iohannis spune că nu vor fi noutăți, vor fi formalizate discuțiile de la Summitul de la Salzburg.

La dejunul de lucru la discuțiile despre Zona euro, președintele Klaus Iohannis sublinia că România dorește să ajungă in Zona euro, dorește o abordare sustenabilă serioasă, a arătat președintele Iohannis.

Nu suntem într-o perioadă în care intrarea în Zona euro este iminentă, dar este un obiectiv foarte important al României, dar se va realiza. Nu se va realiza foarte curând pentru că lucrurile se mișcă încet la noi, a spus Klaus Iohannis.

Întrebat de jurnalişti cum comentează faptul că potrivit recentului Eurobarometru, cu două luni înainte de preluarea Preşedinţiei Consiliului UE, percepţia românilor privind apartenenţa la Uniunea Europeană cunoaşte un trend descendent cu o susţinere în declin de la 59 % la 49%, președintele a răspuns:

Asta nu este o veste bună. Cum ştim, aprecierea unei naţiuni asupra problemelor europene ţine, de regulă, de problemele interne, mai mult decât de problemele europene. Şi, confuzia generală creată de coaliţia PSD-ALDE, modul lipsit de transparenţă în care se legiferează, dezbaterile interminabile pe Justiţie, unde, de asemenea, PSD-ALDE abordează o conduită total contrară aşteptărilor populaţiei şi ale partenerilor europeni, toate acestea au dus şi la reacţii ale partenerilor europeni şi întreaga situaţie, care este nemulţumitoare, probabil a dus la această scădere, a explicat Iohannis, la sosirea la reuniunea Consiliului European.

Şeful statului a adăugat că, în evaluarea sa, „este o scădere temporară”.

Klaus Iohannis: Ordonanța privind legile Justiției este îngrijorătoare. Această Coaliție PSD-ALDE și guvernul lor nu doresc să legifereze transparent

Klaus Iohannis, despre propunerea Adinei Florea la șefia DNA: Am solicitat departamentului de resort să verifice legalitatea acestei propuneri

_______________________________________

La reuniunea Consiliului European este așteptat un eșec al discuțiilor pentru că și migrația, la fel ca și Brexitul, este un subiect la care nu se pare că se poate ajunge la o înțelegere, deși summit după summit, consiliu european după consiliu, liderii spun că s-au înțeles asupra uneia dintre variantele pe care le propune Comisia, dar când ajung acasă dau peste cap ceea ce au stabilit. Nu sunt așteptări foarte mari, mai ales că este o problemă importantă. Italia a luat o turnură neașteptată de poziție – devenind eurosceptică, cel puțin în privința subiectului migrației, pentru că este țară de prim popas al migranților, a transmis pentru Telejurnal, Lucian Pîrvoiu.

În marja reuniunii Consiliului European, preşedintele Iohannis va participa la Summitul Euro în format extins.

„Temele de discuţie de pe agenda reuniunii Consiliului European se referă la procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, gestionarea fenomenului migraţiei, securitatea internă şi relaţiile externe ale Uniunii”, se precizează în comunicat.

Iohannis va reitera sprijinul Românei în vederea agreării Acordului de retragere a Marii Britanii din UE cât mai curând posibil şi va sublinia că ţara noastră este în favoarea unui proces ordonat şi previzibil privind Brexit, care să constituie ulterior baza pentru stabilirea unei relaţii viitoare cât mai apropiate.

Totodată, şeful statului va sublinia că ţara noastră îşi doreşte încheierea unui acord cât mai cuprinzător privind relaţiile viitoare şi identificarea unor noi modalităţi de colaborare între UE şi Marea Britanie în arii prioritare precum securitatea, apărarea şi politica externă, domenii în care contribuţia britanică este substanţială.

Referitor la migraţie, preşedintele Iohannis va susţine necesitatea unui dialog intensificat cu statele de origine şi tranzit ale migranţilor, în care accentul să fie plasat pe dezvoltare, educaţie şi construirea capacităţilor, precizează Administraţia Prezidenţială.

„Preşedintele României va exprima susţinerea ţării noastre pentru consolidarea Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, menţionând că România a avut constant o contribuţie substanţială la activitatea acestei agenţii”, se spune în comunicat.

În domeniul securităţii interne, Iohannis va sublinia importanţa implementării instrumentelor legislative şi nonlegislative destinate unei mai bune cooperări şi coordonări la nivelul UE. Totodată, preşedintele va evidenţia faptul că prevenirea şi contracararea radicalizării şi a terorismului trebuie să rămână printre preocupările prioritare ale statelor membre şi va reafirma sprijinul ţării noastre pentru demersurile şi eforturile în plan european de a consolida rezilienţa Uniunii în faţa ameninţărilor hibride.

Pe 18 octombrie, preşedintele Iohannis va participa la Summitul Euro în format extins. Cu acest prilej, şeful statului va menţiona că ţara noastră susţine obiectivul de consolidare a Uniunii Economice şi Monetare urmărind îndeaproape impactul tuturor iniţiativelor care vizează această zonă, având în vedere obiectivul României de aderare cât mai curând posibil.

Totodată, pe 18 şi 19 octombrie, Klaus Iohannis va participa la lucrările celui de-al doisprezecelea Summit Asia-Europe Meeting (ASEM).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite