Summit UE-China. Uniunea Europeană îndeamnă China, SUA și Rusia să evite haosul unui război comercial

16 iulie 2018, 19:45

„Cred că avem mulţi inamici. Cred că Uniunea Europeană este un inamic, cu ceea ce ne face în domeniul comerţului. Bineînţeles că nu ne-am gândit la Uniunea Europeană, dar este un inamic. Rusia este un inamic în anumite aspecte. China este un inamic economic, evident că este un inamic. Dar asta nu înseamnă că sunt răi. Nu înseamnă nimic. Acest lucru înseamnă că sunt concurenţi” – aceasta a fost declarația făcută pentru CBS de președintele Trump.

Europenii s-au arătat iritați. „SUA și UE sunt cei mai buni prieteni. A spune că cele două entități sunt inamici reprezintă fake news, a reacționat președintele Consiliului European.

Acesta se afla la Beijing, alături de mai mulți oficiali europeni. Au propus Chinei o reformă a organizației mondiale a comerțului și au semnat prima declarație comună din 2015. Documentul are 8 pagini și abordeaza teme precum Siria, Afganistan sau producția mondială de otel.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: „Suntem conştienţi de faptul că arhitectura lumii se schimbă sub ochii noştri. Şi este responsabilitatea noastră să facem o schimbare spre ceva mai bun.”

Li Keqiang, premierul Chinei: „Fricţiunile comerciale China-SUA sunt o problemă. China nu doreşte un război comercial cu SUA. Nu credem că există un câştigător dintr-un astfel de război.”

SUA şi China și-au impus reciproc tarife vamale în valoare de zeci de miliarde de dolari. Pe de altă parte, investițiile europene în China au fost anul trecut de 5 ori mai mici decât cele chineze în Europa.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite