Summit trilateral Coreea de Sud-SUA-Japonia la Washington, în luna august

Drapelele Coreei de Sud Japoniei și Statelor Unite ale Americii
Drapelele Coreei de Sud Japoniei și Statelor Unite ale Americii
20 iulie 2023, 10:42

„Summitul trilateral Coreea-SUA-Japonia urmează să aibă loc în SUA în august”, a declarat joi preşedinţia sud-coreeană, adăugând că data şi locul exacte vor fi „anunţate ulterior”.

Agenţia sud-coreeană de ştiri Yonhap a relatat că reuniunea trilaterală va avea loc pe 18 august la Camp David, în apropiere de Washington, citând surse anonime.

Acest anunţ intervine la câteva zile după ce Seulul şi Washingtonul au avut prima lor reuniune a grupului consultativ în domeniul nuclear în capitala sud-coreeană.

Marţi, un submarin american cu propulsie nucleară s-a deplasat în Coreea de Sud, la Busan, pentru prima dată din 1981.

Săptămâna trecută, Phenianul a anunţat că a testat cu succes, pentru a doua oară, noua sa rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid Hwasong-18.

Analiştii estimează că aceste teste reprezintă un progres major pentru programele de înarmare interzise ale Coreei de Nord.

Relaţiile între Phenian şi Seul se află la nivelul cel mai scăzut, diplomaţia este într-un punct mort, iar preşedintele nord-coreean Kim Jong Un face apel la dezvoltarea sporită de armament, inclusiv de arme nucleare tactice.

Drept răspuns, preşedintele Yoon Suk Yeol a apropiat Coreea de Sud de vechiul lor aliat SUA şi chiar de Japonia, fostă putere colonială, pentru a încerca să izoleze Coreea de Nord.

În aprilie, Seulul şi Washington au declarat că, dacă Phenianul utilizează arme nucleare împotriva aliaţilor, ei se vor expune unei reacţii nucleare care ar marca „sfârşitul” regimului său.

Anunţul intervine de asemenea după ce Washingtonul a confirmat marţi că un soldat american – care a fost încarcerat în Coreea de Sud pentru agresiune – a fost arestat de Coreea de Nord după ce a trecut frontiera. Phenianul are obiceiul de a deţine cetăţeni americani şi de a-i utiliza ca monedă de schimb, notează AFP.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Hexa, mașina zburătoare a viitorului

România ar putea avea 54 de obuziere autopropulsate, produse în Coreea de Sud