Summit pe tema securității în Marea Neagră. Mircea Geoană: Vom continua să susținem Ucraina. Lupta lor e lupta noastră

1 iulie 2022, 13:43

La eveniment vor participa și reprezentanții Comisiei Helsinki, oficiali guvernamentali de rang înalt din România și din statele din regiune, precum și alți parteneri cheie, inclusiv NATO. Initiativa acestui summit vine în contextul deteriorării situației de securitate în regiunea Mării Negre, dupa agresiunea împotriva Ucrainei. Discutiile vizeaza răspunsul comunității internaționale la războiul dus de Federația Rusă și importanța Mării Negre pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său.

„Până acum, am avut o prezență avansată, acum vom avea apărare avansată, asta înseamnă densitatea, frecvența, interdisciplinaritatea în ceea ce facem. Vom integra cyber-elemente spațiale de apărare antirachetă, de poliție aeriană”, a declarat, vineri, Mircea Geoană, adjunctul secretarului general NATO.

Geoană a mai arătat că Rusia reprezintă în acest moment „cea mai mare ameninţare” şi a precizat că expansiunea Chinei este o „provocare” pentru interesele, valorile şi securitatea NATO. Totodată, Geoană le-a mulţumit americanilor pentru resursele semnificative pe care le-au oferit armatei din Ucraina.

„Am decis la Summit-ul NATO din Madrid să continuăm să susţinem Ucraina. Lupta lor e lupta noastră. Vom continua să susţinem Ucraina, din punct de vedere militar, financiar, umanitar şi aş vrea să mulţumesc Congresului american care a direcţionat resurse importante pentru lupta curajoasă şi eroică a poporului ucrainean şi a armatei. Vă datorăm mult respect şi recunoştinţă. (…) Este un moment istoric pentru toată lumea democratică. Vreau să le mulţumesc prietenilor şi aliaţilor noştri americani. (…) Acesta este modul corect de a menţine şi de a susţine valorile noastre: libertatea, respectul legii şi demnitatea umană’”, a afirmat Mircea Geoană, citat de Agerpres.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă