Summit România-China-Europa de Est la Palatul Parlamentului

14 iulie 2017, 09:28

Se discută despre proiectele de investiții. Se intenționează să se discute și despre posibila includere României în proiectul Noul Drum al Mătăsii.

Statele europene participante la formatul ’16+1′ sunt: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Serbia și Ungaria.

11 dintre statele participante sunt și state membre UE. Formatul ’16+1′ este o inițiativă chineză lansată în 2011, cu prilejul unei vizite întreprinse la Budapesta de fostul premier chinez Wen Jiabao, când a avut loc și prima reuniune a acestui format, cu participarea miniștrilor responsabili cu economia și dezvoltarea (24-25 iunie 2011).

Evenimentul are  loc după ce în perioada 10-12 iulie a avut loc, la Beijing, cea de-a noua reuniune a coordonatorilor naționali ai Cooperării China – Europa Centrală și de Est. Din partea României a participat secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiță.

Potrivit unui comunicat MAE, oficialul român a transmis „un mesaj de continuitate şi pragmatism în deciziile şi angajamentele asumate de partea română, precum și interesul de a înregistra progrese semnificative în concretizarea proiectelor convenite la Summit-ul desfășurat la Riga, în luna noiembrie 2016”.

Demnitarul a arătat că Bucureștiul este interesat în special de cooperarea în domeniile energiei, agriculturii, infrastructurii, comunicațiilor, IT și turismului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite