Summit România-China-Europa de Est la Palatul Parlamentului

În Sala Cuza de la Palatul Parlamentului se desfășoară, vineri, summitul România-China-Europa de Est. Este un eveniment amplu la care participa 150 de reprezentanți din China, lideri politici, reprezentanți ai administrației locale și reprezentanți ai mediului de afaceri. Alături de aceștia sunt și 150 de reprezentanți din 16 țări din Europa Centrală și de Est.

14 Iulie 2017, 09:28 (actualizat 14 Iulie 2017, 10:49) |

Se discută despre proiectele de investiții. Se intenționează să se discute și despre posibila includere României în proiectul Noul Drum al Mătăsii.

Statele europene participante la formatul '16+1' sunt: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Serbia și Ungaria.

11 dintre statele participante sunt și state membre UE. Formatul '16+1' este o inițiativă chineză lansată în 2011, cu prilejul unei vizite întreprinse la Budapesta de fostul premier chinez Wen Jiabao, când a avut loc și prima reuniune a acestui format, cu participarea miniștrilor responsabili cu economia și dezvoltarea (24-25 iunie 2011).

Evenimentul are  loc după ce în perioada 10-12 iulie a avut loc, la Beijing, cea de-a noua reuniune a coordonatorilor naționali ai Cooperării China - Europa Centrală și de Est. Din partea României a participat secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiță.

Potrivit unui comunicat MAE, oficialul român a transmis "un mesaj de continuitate şi pragmatism în deciziile şi angajamentele asumate de partea română, precum și interesul de a înregistra progrese semnificative în concretizarea proiectelor convenite la Summit-ul desfășurat la Riga, în luna noiembrie 2016".

Demnitarul a arătat că Bucureștiul este interesat în special de cooperarea în domeniile energiei, agriculturii, infrastructurii, comunicațiilor, IT și turismului.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 11°C
IASI 8°C 10°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 8°C 9°C
CRAIOVA 10°C 9°C
BRASOV 5°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI