Summit pentru estul Ucrainei, la Paris. Vladimir Zelenski: Privesc zilnic în ochii inamicului, apărând cu dârzenie estul țării noastre

9 decembrie 2019, 12:07

Puține progrese reale sunt așteptate de la acest summit în așa-zisul „format Normandia” – adică Franța, Germania, Ucraina și Rusia. Dar e o reuniune privită cu optimism: reluarea în sine a discuțiilor e importantă, după trei ani de blocaj în negocierile la cel mai înalt nivel.

Zelenski a primit sfaturi, înainte de a pleca la Paris, de la toată lumea. Predecesorul sau Petro Porosenko i-a spus: Nu poți avea încredere în Putin, pentru ca el manipulează totul: fapte, cifre, hârtii, emoții. Așa avertizează și analiștii politici.

Înaintea reuniunii de la Paris, Zelenski a ales să meargă pe front, printre soldații săi, conștient că are o sarcină dificilă.

E prins între promisiunea pe care a făcut-o, să nu capituleze în fața Moscovei, și dorința de a pune capăt rapid conflictului.

Războiul între Kiev și separatiștii poruși s-a soldat cu peste 13.000 de morți din 2014 până în prezent.

Occidentul și Ucraina acuza Moscova ca finanțează și livrează arme rebelilor, ceea ce Rusia neagă în pofida numeroaselor dovezi.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite