Summitul NATO de la Madrid. Ziua a doua. Aliații au semnat înființarea unui Fond pentru inovare în domeniul tehnologiei. Două instituții de cercetare românești participă la proiect

Aliații au adoptat noul Concept strategic, planul pentru NATO într-o lume mai periculoasă și imprevizibilă, după cum a spus secretarul general Jens Stoltenberg. Rusia devine din partener strategic, o amenințare directă și pentru, prima oară, în conceptul NATO, China este menționată ca provocare pentru valorile occidentale. Membrii Alianței au semnat un acord pentru înființarea unui fond de inovare prin care NATO se angajează să investească în tehnologie, înclusiv în cea militară.

30 Iunie 2022, 11:17 (actualizat 30 Iunie 2022, 14:15) Știrile TVR |

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO face declarații la finalul summitului de la Madrid:

- Protocolul formul pentru aderarea Suediei și finlandei la NATO va fi semnat marți, dar decizia politică a fost luată deja

- Menirea NATO este de a preveni un război

ACTUALIZARE: La Madrid, a început Reuniunea Atlanticului de Nord, din care România nu face parte.

ACTUALIZARE Membrii Alianței au semnat un acord pentru înființarea unui fond de inovare prin care NATO se angajează să investească în tehnologie, înclusiv în cea militară.

România va participa alături de 21 state şi la Fondul NATO pentru inovare, care va activa ca un fond de investiţii cu capital de risc cu o capitalizare de cel puţin un miliard de euro.

Două instituții de cercetare românești vor deveni centre NATO de testare și cercetare a unor noi tehnologii, care folosesc inclusiv inteligență artificială. Într-un interviu acordat Europa FM, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, e explicat că cele 2 centre din România vor face parte dintr-o rețea de centre de inovare.

Din România au fost selectate, până acum, un centru de inteligență artificială de la Politehnică și Centrul de Cercetare Spațială și Aeriană ICAS din București”, a spus secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Sunt convins că și alte entități similare din România se vor califica pe măsură ce acest lucru se va maturiza. Liderii noștri vor decide și România face parte – și mă bucur că face parte – din noul fond de inovare al NATO”, a mai spus Mircea Geoană.

„Este pe lângă oferta de a testa oameni și startups, idei noi, proaspete în aceste centre de testare și acceleratoare din ecosistemul NATO. Vor avea și o parte de investiție”, a adăugat Mircea Geoană.

Noul concept strategic al Alianței reflectă actuala situație de securitate, fiind puternic ancorat în realitate și  asigură direcțiile majore de acțiune ale NATO pentru cel puțin următoarea decadă.

Prin acest document, Alianța se angajează să-i protejeze pe cei aproximativ un miliard de cetățeni care locuiesc în țările membre NATO, să apere teritoriile, libertatea și democrația, să lupte împotriva terorismului și să descurajeze amenințările.

În prefața documentului, se arată că ”războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei a spulberat pacea și a alterat grav securitatea mediului în care trăim. O Ucraină puternică și independentă este vitală pentru stabilitatea zonei euro-atlantice.”

În plus, Rusia este definită ca principala amenințare la adresa securității euroatlantice nu numai din cauza invadării Ucrainei, ci și pentru următoarele motive: armele nucleare, intevenția în procesele democratice și în instituții prin atacuri hibride, activități rău intenționate în spațiul cibernetic, manipulare inclusiv a rezervelor de energie, dezinformare etc.

Apropierea Chinei de Rusia contravine valorilor și intereselor Alianței Nord-Atlantice, precizează noul concept strategic.

O altă prioritate este dezvoltarea parteneriatului cu Bosnia și Herțegovina, Georgia și Ucraina, iar la articolul 45 sunt menționați Balcanii de Vest și regiunea Mării Negre, de importanță strategică pentru NATO, unde Alianța se angajează să întărească capabilitățile militare.

Aliații au decis să consolideze pe termen lung postura aliată de descurajare și apărare pe flancul estic.

Joe Biden: "Aliaţii, împreună, ne asigurăm că NATO este gata să înfrunte ameninţări din toate direcţiile: sol, aer şi mare. Acum, când Putin a spulberat pacea în Europa şi a atacat toate principiile ordinii bazate pe reguli, SUA şi Aliaţii iau măsuri rapide. Demonstrăm că NATO este mai necesară şi mai importantă ca niciodată."

Jens Stoltenberg: "Ne vom întări avanposturile de apărare. Vom mări grupurile de luptă din flancul estic la nivelul a două brigăzi. Vom transforma Forţa NATO de reacţie şi vom creşte numărul forţelor de recaţie rapidă la peste 300 de mii."

Pentru România, summitul de la Madrid înseamnă atingerea tuturor obiectivelor, inclusiv acela de a se intensifica sprijinul pentru partenerii din vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova și Georgia.

Pentru România, summitul NATO înseamnă creșterea prezenței americane în țara noastră și, implicit, în regiune. Marea Neagră este menționată pentru prima dată într-un Concept Strategic al NATO. Președintele american Joe Biden a anunțat, înainte de începerea summitului, că Statele Unite vor trimite cinci mii de militari în România, ca parte a planului de descurajare la adresa Rusiei.

Liderii aliați au stabilit la Madrid să consolideze sprijinul acordat Ucrainei printr-un pachet de asistență.

Summitul NATO de la Madrid va rămâne în istorie ca reuniunea unde s-a decis ca Suedia și Finlanda să se alăture aliaților, o decizie posibilă datorită unui memorandum încheiat între Turcia, Suedia și Finlanda.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 27°C
IASI 28°C 20°C
CLUJ 25°C 17°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 26°C 22°C
BRASOV 26°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI