Summit istoric la final | Emmanuel Macron: Franța și-a luat un angajament față de România. Decizia Rusiei de a lansa un război împotriva Ucrainei a dus la întărirea Alianței

La Summit-ul NATO de la Madrid de săptămâna aceasta, liderii au convenit asupra unor schimbări radicale ale alianței militare vestice, inclusiv o creștere uriașă a numărului de trupe dislocate în Europa. Aproximativ 300.000 de soldați de pe întreg continentul vor fi plasați la nivel maxim de pregătire începând de anul viitor în cazul în care Rusia amenință cu un atac militar asupra oricărui membru al Alianței.

30 Iunie 2022, 15:16 (actualizat 30 Iunie 2022, 17:04) Știrile TVR |

La finalul Summit-ului, președintele Emmanuel Macron a ținut un discurs cu privire la concluziile și deciziile pe care țara sa le va lua. "Am vorbit despre noi decizii, ne extindem capabilitățile pe care deja le avem în Estonia și asta ilustrează rolul Franței în zonă. Vedeți mai multe contribuții. De asemenea, am dislocat capabilități încă de la finele lunii februarie. Vreau să menționez și credibilitatea Franței în România a fost de ajuns doar de 5 zile de la decizia politică până când am trimis acolo trupe pe teren. La acest Summit am putut să confirm decizia noastră de a implementa deciziile în ceea ce privește și România. Franța s-a hotărât să își ia acest angajament față de România și aliați. Am vorbit despre descurajare în ce privește vecinii și Franța este o putere nucleară și avem statut de țară care deține arma nucleară. Și vedem că războiul Rusiei în Ucraina implică și țări care dețin arme nucelare", a spus Macron.

Referindu-se la dorința de aderare a Suediei și Finlandei la NATO. Macron spune că "de la început am susținut această alegere liberă a lor și această alegere a celor două țări va intări apărarea și securitatea. Am discutat și cu președintele Erdogan acum câteva săptămâni am discutat și ieri dimineață și felicit decizia Turciei de a respecta decizia acestor două țări. Faptul că aceste țări s-au hotărât să adere la NATO este cel mai clar mesaj strategic pentru Rusia și ilustrează faptul că decizia lui Putin este greșită. Decizia Rusiei de a lansa un război împotriva Ucrainei a dus la întărirea Alianței. Am avut ocazia să vorbim despre amenințările și provocările pe care le presupune terorismul și în trecut am avut discuții cu Turcia, cu privire la aceste aspecte, vom mai avea discuții, pentru asta este Alianța și am reamintit în această dimineață că nu ține de NATO să definească ce este un act terorist. Am hotărât să susținem țările pe umerii cărora există responsabilitățile despre lupta împotriva terorismului".

"A patra decizie este un document fundamental pentru Alianță și mentionează noul mediu provocat de agresiunea Rusiei, Știm că au avut loc discuții consistente cu privire la întărirea NATO. Europa are pe umerii săi responsabilitatea cu privire la acest război. Europenii trebuie să joace un rol important în sprijinirea Ucrainei. Am arătat în ultimele săptămâni că este un angajament mutual când este vorba de apărarea colectivă. Trebuie să luăm decizii repede. Conceptul strategic este în linie cu ceea ce a punctat președintele Biden, în octombrie anul trecut", a conchis președintele Franței.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 37°C 28°C
IASI 30°C 22°C
CLUJ 26°C 23°C
CONSTANTA 31°C 29°C
CRAIOVA 32°C 26°C
BRASOV 28°C 22°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI