Summit istoric la București. A doua zi a reuniunii „Inițiativa celor Trei Mari”

18 septembrie 2018, 09:29

ACTUALIZARE:  Declarație de presă a Președintelui României, Președintelui Croației, Prim-ministrului Poloniei și Secretarului pentru Energie al SUA

____________________________________________

Forumul a fost deschis de preşedintele Klaus Iohannis, care a participat, ulterior, la o sesiune plenară prezidenţială alături de omologii din Croaţia, Kolinda Grabar-Kitarovic, din Polonia, Andrzej Duda, din Republica Federală Austria, Alexander van der Bellen, şi de comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu.

Ulterior, Președintele României susține declarații de presă, alături de  Președintele Croației, doamna Kolinda Grabar-Kitarović,  de Prim-ministrul Poloniei, domnul Mateusz Morawiecki, și de domnul Rick Perry, Secretarul Energiei al SUA.

Agenda președintelui Klaus Iohannis în ziua a doua a Summitului „Inițiativa celor Trei Mări”

10:40 Ceremonia Oficială a Sosirii la Palatul Cotroceni

10:55 Fotografie de familie la Palatul Cotroceni

(w500) Summit ist

(w500) Summit ist

11:00 Sesiune plenară – ”An Initiative which delivers – key projects in energy, transport, digital interconnections. The 3SI as catalyst for the cohesion and convergence of the EU and for the strengthening of the transatlantic link”

13:00 Declarație de presă a Președintelui României, Președintelui Croației, Prim-ministrului Poloniei și Secretarului pentru Energie al SUA

13:45 Dejun oficial Palatul Cotroceni

15:15 Primirea Secretarului pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, domnul Rick Perry Palatul Cotroceni

______________________________

Președintele României, Klaus Iohannis: Vara trecută mi-am asumat angajamentul să găzduiesc Inițiativa celor Trei Mări și Forumul de Afaceri. Aceasta inițiativă se construiește pe o  nevoie reală a celor 12 state membre de a construi o convergență reală a economiilor lor cu cea din statele din vestul Europei. Accentuez din nou astăzi că Inițiativa celor 3 Mări poate fi un instrument pentru dezvoltarea și modernizarea economiilor noastre.

 

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker: Europa trebuie să respire cu doi plămâni, de Vest și de Est, și după cum se întâmplă acum Uniunea începe să rămână fără suflare așadar trebuie să punem accent pe virtuțile cooperării în sensul de a folosi o limbă comună pentru Est și pentru Vest (…) Sprijinim toate inițiativele adoptate aici și toate ideile. Aș dori să mai spun că trebuie să călătorim mai iute  și mai ușor, nu vrea să spun intre Est și vest. Încurajez proiectele dintre Polonia și Lituania (…) Respectarea statului de drept este absolut esențială aici, investițiile nu au niciun sens în absența respectului pentru statul de drept.

Președintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic: Salutăm inițiativa de a se creea fondul de investiții al Inițiativei celor 3 Mări, care va suplimenta resursele, mai ales europene. Croația oferă mai multe proiecte care duc către aceste țeluri – de exemplu:  conducta de gaze prin Marea Ionică, construcția unui terminal la Geneva LNG pe insula Krk care să fie conectat cu alte terminale pe coridorul Nord-Sud și Est-Vest (…)

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki: Această inițiativă face istorie. UE nu trebuie să își aducă contribuția numai în domeniul infrastructurii, dar și în ceea ce privește imaginația noastră europeană (…)

Noi, statele membre ale acestei Inițiative și Polonia, credem în cooperarea nordatlantică. Viitorul stă în alegerea noastră. Avem strategii, hai să le punem împreună în aplicare.

_____________________________________

La Romexpo continuă discuțiile pe teme economice.

Evenimentul este dedicat celor 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică și Marea Neagră. Ministrul german de Externe şi secretarul Statelor Unite pentru Energie sunt si ei la Bucuresti.

Summit-ul a început cu un forum economic la care au participat 600 de invitați. Evenimentul îşi propune dezvoltarea economică a statelor din regiunea Europei Centrale și de Sud-Est.

Pentru această reuniune s-au luat măsuri excepționale de securitate. Au fost implicate Poliţia, Jandarmeria, geniştii, pompierii şi toate serviciile secrete, iar traseele oficialilor au fost verificate amănunţit.

Ziua de ieri s-a încheiat cu un dineu organizat la Palatul Cotroceni, unde gazdă a fost președintele Klaus Iohannis.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite