Summit european extraordinar pe tema evenimentelor din Belarus: „Alegerile nu au fost nici corecte, nici libere şi nu au respectat standardele internaţionale”. Urmează sancțiuni

19 august 2020, 16:49

Liderii europeni nu recunosc rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus și lasă să se înțeleagă că un nou scrutin ar fi de dorit, a subliniat Lucian Pîrvoiu, corespondent TVR la Bruxelles, pentru Telejurnal.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană anunță că va sprijini poporul, în timp ce va sancționa membri ai regimului Lukașenko pentru impunitate în urma violențelor de după alegerile prezidențiale și în urma falsificării acestora.

„Alegerile nu au fost nici corecte, nici libere şi nu au respectat standardele internaţionale. Nu recunoaştem rezultatele prezentate de autorităţile din Belarus”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Cancelarul german, Angela Merkel, a cărei ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a condamnat „violenţa brutală” împotriva protestatarilor.

Într-o discuție cu Putin, Angela Merkel a fost precaută și a cerut ca regimul Lukașenko să angajeze dialog național cu opoziția și societatea civilă. Asta înseamnă că Bruxelles-ul nu interferează atâta vreme cât Moscova nu o va face la rândul său, iar Belarusul va trebui să-și rezolve problema internă, precizează Lucian Pîrvoiu.

Există un plan de sprijin al societății civile, un plan gândit în Lituania. Este vorba despre sprijin financiar și pentru victimele violențelor de la Minsk.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite