Summit european al forțelor de ordine publică la București. Lucian Bode: EUROGENFOR a dovedit că dispune de personal înalt calificat

15 decembrie 2022, 09:16

„În actualul context de securitate, trebuie încurajate demersurile care vizează o mai bună gestionare a misiunilor, cu riscuri minime şi performanţă maximă, iar EUROGENFOR a dovedit că dispune de capabilităţi şi de know-how-ul necesar şi mă refer în mod special la personalul înalt calificat care poate fi dislocat rapid în zonele de conflict”, a afirmat Bode, la summitul şefilor forţelor de Jandarmerie din Europa, care are loc la Palatul Parlamentului.

El a menţionat că, în actualul context de securitate, apartenenţa Jandarmeriei Române la o instituţie europeană puternică, alături de parteneri instituţionali, cu misiune, valori şi principii comune, constituie un avantaj de securitate, atât pentru stabilitatea regională, cât şi pentru contextul mai larg european şi euro-atlantic.

„La momentul preluării Preşedinţiei CIMIN, în urmă cu un an, mandatul nostru a fost unul clar – coordonarea eforturilor forţelor de Jandarmerie europene în scopul consolidării statutului EUROGENFOR de instrument la dispoziţia UE şi a celorlalte organizaţii internaţionale pentru gestionarea misiunilor de management al crizelor. Acum, la ceas de bilanţ, putem spune că ne-am îndeplinit această misiune, pe linia colaborărilor cu actorii internaţionali importanţi”, a completat ministrul.

Bode a menţionat şi participarea la cel de-al treilea Summit ONU al şefilor structurilor de Poliţie şi Jandarmerie de la New York, precum şi sprijinul acordat Inspectoratului General de Carabinieri din cadrul MAI al Republicii Moldova.

„În ultimul an, România a sprijinit continuarea cooperării cu Uniunea Europeană prin participarea EUROGENFOR la misiuni sub egida Uniunii Europene, respectiv prin dislocarea unor contingente de rezervă în cadrul misiunii Uniunii Europene de sprijinire a supremaţiei legii, EULEX Kosovo. Doresc să-i felicit pe colegii mei pentru sprijinul acordat Inspectoratului General de Carabinieri din cadrul MAI al Republicii Moldova, în vederea încheierii memorandumului de înţelegere cu forţa de Jandarmerie europeană. Este un demers cu beneficii evidente pentru autorităţile de aplicare a legii din Republica Moldova, cât şi pentru celelalte structuri de aplicare a legii de la nivel european”, a transmis Lucian Bode, citat de Agerpres.

Evenimentul este organizat în contextul deţinerii de către România, în perioada decembrie 2021 – decembrie 2022, a Preşedinţiei Comitetului Interministerial de Nivel Înalt al Forţei de Jandarmerie Europene, exercitată prin intermediul Jandarmeriei Române.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite