"Sufletul românesc", expoziție de pictură a artistei Gabriela Radu, la Lyon

Ziua Națională a României a fost marcată în avans la Lyon, Franța, prin vernisajul unei  expoziții de pictură a artistei Gabriela Radu. "Sufletul românesc", după cum se şi numeşte expoziția, poate fi regăsit în cele câteva zeci de tablouri prezentate, in care pictorița a redat cel mai des colțuri de natură inspirate din peisajele ţării natale, România.

19 Noiembrie 2019, 15:56 (actualizat 19 Noiembrie 2019, 16:09) | Teodora Popa |

Astfel, a reuşit să-şi aducă  mai aproape universul românesc. Portretele şi portul popular sunt des întâlnite în lucrările sale. Pictorița reuşeşte să surprindă cu uşurință expresia şi caracterul modelelor sale, iar tablourile sunt pictate în culori vii şi luminoase. Ea declară că se află în permanență "în căutarea celei mai bune imagini, a celei mai bune idei", pentru a recompune apoi totul într-un tablou astfel încât "fiecare să poată vedea, înțelege şi iubi" ceea ce a inspirat-o.

"Dacă privirea mea se opreşte asupra unui peisaj, a unui detaliu dintr-o gradină, a unei câmpii sau a unei flori, este pentru că eu vreau să primesc vibrația, mesajul pe care mi-l transmite natura.Uneori, acest schimb imperceptibil se materializează în tablouri", adaugă Gabriela Radu.

Originară din Orăştie,  Gabriela Radu a fost atrasă inițial de pictura în ulei,  apoi s-a dedicat picturii monumentale bizantine, ceea ce i-a permis să învețe şi să exerseze tehnici milenare. În țară a pictat mai multe biserici din Bucureşti şi din județele Constanța şi Prahova. A participat la numeroase expoziții în care a prezentat atât tablouri, cât şi icoane. Este stabilită de peste 10 ani în Franța, unde lucrările sale au fost expuse şi apreciate în mai multe locuri.

Expoziția de la Lyon, organizată cu sprijinul Consulatului General al României la Lyon, poate fi vizitată până la sfârşitul lunii noiembrie. Pe lângă tablouri, acolo pot fi admirate şi costume populare româneşti cu o vechime de peste o sută de ani.

(w500)

(w500)(w500)

(w500)

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 6°C
IASI 6°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 8°C 7°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 4°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI