Suedia şi Marea Britanie anunţă un acord privind trimiterea de sisteme de artilerie Ucrainei

Sisteme de artilerie AS-90 / captura video
Sisteme de artilerie AS-90 / captura video
16 martie 2023, 20:07

Marea Britanie va cumpăra 14 sisteme de artilerie Archer, a comunicat joi guvernul de la Stockholm. Acesta a mai precizat că va trimite opt sisteme Archer direct Ucrainei, care le cere de mai multe luni.

Sistemul Archer, dezvoltat de Suedia, se compune dintr-un obuzier integral automatizat montat pe un vehicul de teren, care permite echipajului din cabina blindată să comande tunul de la distanţă.

‘Sistemele de artilerie precum Archer, asociate cu vehicule blindate şi tancuri, cresc capacitatea de apărare a Ucrainei şi îi permit să recupereze teren’, a declarat ministrul suedez al apărării, Pal Jonson.

Într-un alt comunicat, guvernul britanic a afirmat că aceste 14 sisteme Archer vor servi la ‘înlocuirea provizorie a celor 32 de sisteme de artilerie AS-90 furnizate de Regatul Unit forţelor armate ucrainene’.

Londra anunţase trimiterea acestor AS-90 Ucrainei în ianuarie, conform Agerpres.

Guvernul suedez a precizat că angajamentul său militar faţă de Ucraina se ridică până acum la 16,9 miliarde de coroane (1,51 miliarde de euro).

În februarie, Suedia s-a alăturat altor state occidentale care au promis arme mai grele Ucrainei, anunţând că va livra o ‘duzină’ de tancuri Leopard 2, precum şi sisteme de rachete antiaeriene IRIS-T şi HAWK.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă