Suedia se angajează să modifice legea privind combaterea terorismului, pentru a convinge Turcia să accepte extinderea NATO

Ministrul suedez al Justiţiei Gunnar Strommer
Ministrul suedez al Justiţiei Gunnar Strommer
2 februarie 2023, 14:53

Reglementarea ar urma să acorde autorităţilor puteri sporite privind arestarea şi inculparea celor care susţin organizaţii teroriste prin finanţare sau alte mijloace. „Vorbim despre o incriminare extrem de largă”, a susţinut ministrul.

Până acum, susţinătorii terorismului nu puteau fi inculpaţi în Suedia decât dacă acţiunile lor erau legate de o anumită acţiune teroristă, a arătat Strommer. Pe viitor, prevederile legale vor acoperi toate formele de participare la terorism.

Guvernul suedez speră ca noua lege să intre în vigoare în iunie.

Suedia s-a angajat, în cadrul unui acord la care a ajuns cu Turcia în iunie anul trecut, să colaboreze mai strâns pentru combaterea terorismului. Suedezii speră să depăşească astfel obiecţiile ridicate la Ankara împotriva aderării la NATO a ţării lor şi a Finlandei.

Turcia a suspendat luna trecută tratativele privind extinderea alianţei, susţinând că Suedia nu face destule eforturi, după ce la Stockholm au avut loc o manifestaţie la care a fost ars Coranul.

Strommer a recunoscut că necesitatea unor legi mai severe s-a resimţit încă din 2017, când un bărbat a intrat intenţionat cu maşina printre pietonii de pe o stradă comercială, omorând cinci oameni. Ministrul a adăugat că nivelul ameninţărilor la adresa securităţii a crescut recent, iar Suedia este considerată de terorişti o ţintă legitimă după protestul antiislamic organizat de politicianul de extremă dreapta Rasmus Paludan.

Oficialul a precizat însă că noua legislaţie nu va afecta dreptul la demonstraţii şi nu va interzice folosirea steagurilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie considerată teroristă de către Turcia, Uniunea Europeană – din care face parte şi Suedia – precum şi de Statele Unite şi alte ţări, după ce a ridicat armele împotriva statului turc în 1984.

„A flutura un steag în cadrul exprimării unei opinii divergente nu va fi incriminat în sine”, a insistat ministrul.

Miercuri, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan declarase că „poziţia noastră faţă de Finlanda este pozitivă, dar nu este pozitivă faţă de Suedia”.

Cele două state nordice şi-au depus oficial candidaturile la NATO după ce Rusia a invadat anul trecut Ucraina, însă Turcia s-a opus primirii lor în alianţă, iar guvernele de la Helsinki şi Stockholm au încercat ulterior să convingă Ankara să nu facă uz de dreptul de veto. Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite