Suedia nu inițiază un vot pentru aderarea României la Schengen în perioada în care deține președinția Consiliului Uniunii Europene

10 ianuarie 2023, 14:25

Lucian Pîrvoiu, jurnalist TVR: „Anunțul este dezamăgitor, dar, în același timp, este un anunț  care reflectă, practic, realitatea. Pentru că, da, atâta vreme cât nu există un acord în ceea ce privește votul Austriei și al Olandei pentru bulgaria, ar fi inutilă punerea pe agenda Consiliului Justiție și afaceri Interne votarea extinderii spațiului Schengen. Ce îngrijorează în declarația ambasadorului  suedez e faptul că nu există nicio hotărâre de a duce mai departe acest dosar și îngrijorarea noastră este că el va fi cumva lăsat în uitare dacă nu va exista o acțiune foarte concertată a autorităților române. Așteptăm ceva declarații oficiale pentru că deja este  data de 10 ianuarie, vedem că președinția suedeză s-a pus pe roți. […] În condițiile în care ambasadorul suedez a spus că vor încerca, dar nu crede că se va întâmpla în timpul acestor șase luni, ca autoritate română cred că ar trebui să intre puțin ă alertă și să se înceapă niște demersuri  care să ducă măcar la mișcarea dosarului, dacă nu și la rezolvarea printr-un vot favorabil. Vom afla mai multe amănunte î zilele următoare.”

 

 

Ambasadorul Danielsson a anunţat că preşedinţia suedeză a Consiliului UE va purta consultări intense despre calea de urmat. „Acest lucru, evident, include cele două ţări vizate, precum şi ţările care au indicat că au o problemă cu acest proces. De asemenea observăm că unele dintre motivele pentru care în decembrie nu a fost o decizie pozitivă nu sunt legate în mod direct de chestiuni europene sau de prerogativele preşedinţiei” (Consiliului UE), a continuat diplomatul suedez.

”Noi am început deja consultări bilaterale cu părţile afectate. Nu pot spune acum când aceste discuţii vor oferi ocazia de a repune chestiunea pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI). În opinia noastră, cu cât mai curând, cu atât mai bine. Însă nu vedem niciun sens în a pune chestiunea pe agendă înainte de a fi clar că există o şansă rezonabilă de a obţine aprobarea în Consiliu. Aşadar vom încerca să facem asta în timpul preşedinţiei suedeze, dar nu pot garanta că se va întâmpla. Asta nu depinde în primul rând de noi, ci de părţile implicate”, a explicat ambasadorul Suediei la UE.

În decembrie anul trecut, Austria şi Ţările de Jos au blocat aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen. Viena şi Haga se opun primirii Bulgariei, în timp ce în cazul României opoziţia a venit din partea Austriei.

Pentru a se ajunge la un acord în acest dosar este nevoie de unanimitate în rândul statelor membre. Potrivit preşedintelui bulgar Rumen Radev, în acest an o soluţie poate fi aşteptată cel mai târziu în luna octombrie, notează novinite.com, citată de Agerpres.

CITIȚI ȘI:

Surse: Consiliul European din luna februarie, moment crucial pentru aderarea României la Schengen

Austria schimbă uşor tonul despre aderarea României la Spațiul Schengen. Ar fi posibilă dacă va scădea numărul imigranţilor ilegali

Iohannis: În două săptămâni nu mă aștept să se rezolve problema abordării austriece în privința Schengen. Chestiunea se tranșează la Consiliul JAI. Convingerea mea – când va fi pusă pe agendă, va primi răspuns pozitiv

Klaus Iohannis: Eu mă aștept ca România să intre în Schengen în 2023. Miza nu este data, ci aderarea

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite