Suedia a întărit legislația privind combaterea terorismului. Militari din Suedia și Finlanda participă la exercițiile navale desfășurate de 14 țări NATO în regiunea Mării Baltice

Suedia a făcut pași importanți pentru deblocarea discuțiilor cu Turcia, mai ales privind combaterea terorismului. Ankara se opune candidaturii Suediei și Finlandei la NATO. Secretarul general al Alianței a făcut vizite fulger în cele două țări, ca să găsească o soluție la ceea ce a numit preocupări de securitate legitime ale Turciei. Între timp, armatele celor două țări participă la exerciții NATO în Marea Baltică.

13 Iunie 2022, 21:31 Știrile TVR |

Suedia și Finlanda solicită garanții de securitate din partea aliaților înainte de aderarea la NATO, un proces de mai multe luni, pe care Ankara riscă să-l prelungească.

Turcia susține, între altele, că cele 2 țări adăpostesc persoane care au legătură cu PKK.

Secretarul general al NATO spune că Suedia a făcut pași pentru găsirea unei soluții, înăsprind legislația împotriva terorismului.

În absența unor garanţii de securitate, Suedia și Finlanda au cerut o prezență militară americană întărită în Marea Baltică și în nordul Europei.

Marea Britanie a încheiat acorduri de securitate cu cele două țări.

Jens Stoltenberg, secretar general al NATO: "Lucrăm din greu și activ la aceste probleme în strânsă consultare cu Stockholm, cu Helsinki și, bineînțeles, cu aliatul nostru NATO, Turcia. Și în acest context, aceste semnale din Suedia sunt importante pentru problemele legate de terorism și de exporturile de arme".

Între timp, militari din Suedia și Finlanda participă la exercițiile navale desfășurate de 14 țări NATO în regiunea Mării Baltice.

Forțele Alianței au efectuat exerciții de apărare aeriană cu foc real în Polonia, pentru a testa gradul de răspuns la atacuri cu avioane, drone și rachete.

Pascal Delerce, general, adjunct la Comandamentul aerian al NATO: "În urma crizei actuale din Ucraina și a invaziei ruse, a existat, aș spune, o utilizare sporită a rachetelor, a luptătorilor, a dronelor la granița, aproape de granița cu teritoriile NATO".

Și grupuri navale tactice ale flotei ruse au desfășurat manevre militare în regiunea Mării Baltice, cu zeci de nave, avioane și elicoptere.

Zona a redevenit fierbinte după ce, luna trecută, Suedia și Finlanda au precizat oficial că vor să adere la NATO.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 32°C 31°C
IASI 28°C 29°C
CLUJ 29°C 29°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 30°C 27°C
BRASOV 28°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI