Suedia, tot mai interesată de aderarea la NATO

19 decembrie 2020, 17:00

Cuiul lui Pepelea este această insuliță nu departe de enclava rusă Kaliningrad unde suedezii au creat, să-i zicem, o bază militară. Mai mult, Suedia a restabilit serviciul militar obligatoriu și a autorizat desfășurarea unor trupe NATO pe teritoriul său. Și așa se pot organiza manevre militare la care poate participa și Suedia alături de trupele NATO.

De ce este această insuliță atât de importantă din punct de vedere strategic pentru Aliați și de ce stă în gâtlejul rușilor? Iată un scenariu. Rusia atacă unul dintre statele Baltice, toate membre NATO. Cum pot interveni trupe aliate rapid? Prin Suedia. Insula Gotland este situată între Suedia, Letonia, Lituania și Estonia.

Un studiu realizat acum 4 ani de americani arată că dacă o asemenea operațiune militară s-ar declanșa, Gotland nu mai garantează neutralitatea suedeză, pentru că, din punctul de vedere al logicii militare, va funcționa ca un vortex ce va atrage inevitabil, prin apropiere geografică, și Suedia în război.

Intr-o luptă bazată pe sisteme de rachetă, Gotland ar fi pentru NATO cam ce este enclava Kaliningrad pentru Rusia, o catapultă!

Problema neutralității tradiționale a Suediei este un subiect sensibil care a provocat mereu tensiuni politice.

Dar, situația este într-o dinamică intensă, iar exemplul finlandez, inclusiv cooperarea militră dintre cele două state nordice, a făcut ca scenariul renunțării la neutralitate să devină din ce în ce mai atractiv. A contribuit la această schimbare și intensificarea activităților militare ale Rusiei în regiune.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă