Sucurile care au adaos de zahăr ar trebui să coste mai mult, subliniază mai mulţi parlamentari, care au şi un proiect de lege pentru accizarea băuturilor răcoritoare. Astfel, producătorii ar fi descurajaţi să mai îndulcească sucurile, iar cumpărătorii vor plăti mai mult pentru răcoritoarele care le sunt dăunătoare. România are printre cei mai mulți bolnavi de diabet din Uniunea Europeană.
Ţinta proiectului de lege sunt sucurile care au mai mult de 5 grame de zahăr în suta de mililitri - și cele carbogazoase, şi cele fără acid.
Parlamentarii propun să fie taxate suplimentar cu câte 70 de lei la fiecare 100 de litri. Sucurile care au mai mult de 8 grame de îndulcitor vor avea o acciză de 100 de lei la suta de litri.
Într-un pahar cu băutură îndulcită sunt 40 de grame de zahăr, echivalentul a 10 lingurițe de zahăr cristalin. O bombă cu ceas pentru organism, avertizează specialiștii.
În România avem cea mai mare incidență a diabetului zaharat din Uniunea Europeană.
Cercetătorii americani au descoperit că o doză de 330 de ml de băutură răcoritoare îndulcită consumată zilnic crește cu 27% riscul ca un adult să fie supraponderal și cu 55% ca un copil să fie supraponderal.
Deși obezitatea afectează peste 20% din populaţia României de peste 18 ani, puțini își fac griji. Sunt chiar sunt dispuși să dea mai mulți bani pe sucuri.
De luna trecută, și Marea Britanie a introdus acciza pentru zahărul din băuturile nealcoolice.