Succes pentru „teoria fericirii”. Un mesaj lăsat de Einstein unui curier s-a vândut cu un milion şi jumătate de dolari

Aşa-numită teorie a fericirii, scrisă de Einstein, s-a vândut cu un milion şi jumătate de dolari. Este o singură propoziţie scrisă în grabă, la începutul secolului XX, şi dăruită de marele cercetător angajatului unui hotel, pentru că n-avea bani de bacşiş.

25 Octombrie 2017, 15:04 (actualizat 25 Octombrie 2017, 15:05) Știrile TVR |

În noiembrie 1922, marele Albert Einstein călătorea în Japonia pentru o serie de conferinţe; acolo a aflat că primise premiul Nobel pentru fizică, datorită teoriei relativităţii. La scurt timp după anunţ, a cerut să i se facă o livrare în camera de hotel.

“Când a ajuns curierul, Einstein şi-a dat seama că nu are să îi lase obişnuitul bacşiş, aşa că a luat o foaie pe care a scris câteva cuvinte şi i-a oferit-o, spunându-i băiatului că acum era faimos şi hârtia o să valoreze probabil mai mult decât un simplu bacşiş”, a precizat directorul casei de licitaţii Winner's Auctions and Exhibitions, Gal Wiener.

Textul scris în germană de Einstein este cunoscut şi publicat - a fost supranumit “teoria fericirii”: O viaţă simplă şi liniştită aduce mai multă fericire decât urmărirea şi neliniştea succesului.

Fizicianul a avut prezenţă de spirit atunci, în 1922. Pentru că acum, preţul acelor rânduri scrise era estimat, înainte de licitaţie, la 8.000 de dolari, cel mult. Coala de hârtie s-a vândut cu 1,5 milioane de dolari, unui cumpărător anonim, la o licitaţie organizată de o casă din Israel.

„Am primit un telefon de la un japonez care trăieşte în Germania. Spunea că este nepotul angajatului unui hotel din Tokyo care în 1922 a primit de la Einstein nişte scrieri, l-am îndemnat să îmi trimită fotografii. Sunt însemnări, pe hârtii cu antet ale hotelului”, spune Gal Wiener.

La licitaţie s-a mai scos şi o altă hârtie, cu un mesaj la fel de succint - "când există voinţă, există şi soluţii". Era estimată la 6.000 de dolari - s-a vândut cu 240.000. Einstein e foarte la modă; pe net apar mereu într-o formă sau alta citatele sale - din care amintim doar câteva:

- Nu ne putem rezolva problemele cu aceeaşi gândire pe care am avut-o când le-am creat

- Adevărata dovadă de inteligenţă nu este cunoaşterea - ci imaginaţia.

Sau, explicând cu mult umor teoria relativităţii, care l-a făcut celebru:

- Când curtezi o fată frumoasă, ora pare secundă. Dacă stai pe cărbuni încinşi, secunda pare oră. Asta înseamnă relativitate!

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 30°C
IASI 28°C 23°C
CLUJ 25°C 19°C
CONSTANTA 23°C 24°C
CRAIOVA 29°C 28°C
BRASOV 25°C 22°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI