Subvarianta BA.5, explicația numărului mare de infectări cu COVID din ultimele săptămâni. Dr. Simin Florescu: Cei mai expuși sunt cei care nu au făcut boala și nevaccinații

18 iulie 2022, 17:28

BA5 este explicaţia numărului mare de cazuri din ultima vreme din România, a declarat Simin Florescu, managerul Spitalului „Victor Babeş” din Capitală.  Dar, spre deosebire de situaţia de la începutul anului, această subvariantă nu dă forme la fel de grave. Dacă, în urmă cu două săptămâni, secvenţierile arătau că în România 2% dintre cazuri sunt cu această subvariantă, în ultimele șapte zile, procentul a crescut la 4.4 %.

Cei mai expuşi la îmbolnăvire sunt cei care nu au făcut boala până acum şi sunt şi nevaccinaţi, dar BA.5 pare să nu ţină cont de o infectare anterioară.

De la putin peste 14.000 de cazuri, la peste 25.000 de cazuri în doar o săptămână. Atât a crescut numărul de infectări din România, la fel și rata de pozitivare, care a crescut de la 12 procente, la 18.

Însă, rata de creştere a cazurilor a început să încetinească.

CITIȚI ȘI: Adriana Pistol, secretar de stat în MS: România se află în primul scenariu de COVID. Acesta prevede circa 30.000 de cazuri noi pe săptămână. S-au dublat cazurile secvențiate cu submutația BA.5

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: „Începând cu săptămâna anterioară, din totalul cazurilor, cam 2 la sută au avut loc detecții cu tulpina Omicron BA.5, iar,  în săptămâna despre care vorbim,  11-17 iulie, am am avut detecții care au urcat la un procent de 4,4 la sută. ”

Doar în ultima săptămână, în România peste 4.000 de persoane care deja făcuseră boala au fost din nou confirmate cu infecția cu SARS-COV-2.

Dr. Simin Florescu, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Bucuresti: „Această varianta a devenit predominantă pentru că este foarte transmisibilă, dar, din fericire, cazurile rămân ușoare sau medii, însă este mai contagioasă.”

Rep: Cei care până acum nu au făcut boala cât de expuşi sunt?

Dr. Simin Florescu: „Foarte expuși sunt cei care nu au făcut boala și nevaccinatii, cei care au făcut boala sunt expusi cam 30 la sută, iar cea mai bună protecție cei cu trei doze”.

Când va ajunge dominantă această tulpină la noi în ţară e greu de spus, susţine şi Ştefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, asta din cauza numărului mic de secvenţieri: „Mecanismul de transmitere este acelaşi, în schimb, afinitatea virusului faţă de receptorii noştri celulari, în urma acestor mutaţii de la suprafaţa proteinei Spike îl fac mult mai competent în a infecta celulele noastre. În acelaşi timp, acele mutaţii reuşesc să păcălească sistemul nostru imunitar şi, practic, să scadă eficienţa acestuia împotriva virusului.”

Cele mai multe cazuri au fost confirmate în Bucureşti, iar din această cauză autorităţile au decis să redeschidă centrele de evaluare din Capitală. Medicii recomandă să purtăm masca în spatiile aglomerate, în spaţii închise şi să nu uităm să ne spălăm pe mâini. În caz că apare vreun simptom precum febra, tuse, dureri de cap sau de gât, sfatul este să ne testăm şi să discutăm cu medicul de familie.

CITIȚI ȘI: În 2 la sută dintre cazurile de Omicron secvențiate în România a fost descoperită mutația BA.5

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite