Substanţa folosită la deratizarea blocului din Timişoara este un pesticid interzis în zone locuite. Are gradul 1 de toxicitate şi se distribuie în regim special

19 noiembrie 2019, 19:55

Specialiștii Direcției Sanitar Veterinare au identificat substanță folosită la deratizare.

„Au fost detectate urme de fosfuri metalice, nu știm exact dacă de zinc sau de aluminiu, peste limita normală, concentrație letală” , a declarat directorul DSVSA Timiş, Cristina Popa.

Substanța fatală a fost cumpărată de pe piața neagră. O spune chiar avocatul firmei care a folosit-o.

Potrivit, specialiștilor, pesticidul folosit are gradul 1 de toxicitate. Nu trebuie utilizat în zonele locuite.

Dacă discutăm de acest gaz numit fosfina trebuie să fim bucuroşi că avem doar 3 persoane decedate. Situaţia putea fi mult mai gravă şi puteam să avem un număr mult mai mare de victime. Această substanţă este destinată industriei, este utilizată în agricultură pentru prevenirea rozătoarelor şi altor dăunători, dar numai în zone care nu sunt locuite- hambare sau hale industriale„, spune medicul toxicolog Radu Ţincu.

Firma a primit autorizare de funcționare din 2015, dar nu a mai fost controlată.

Substanța care a provocat moartea a 3 persoane se distribuie în regim special: orice cantitate de produs care intră sau iese de pe piață este trecută într-un registru care periodic trebuie verificat de polițiștii de la Arme, Explozibili și Substanțe Periculoase.

Specialiștii explică de ce: astfel de substanțe pot deveni ușor sursă pentru bioterorism.

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă