Submarinele pentru MApN, deocamdată doar un vis. Armata are proiecte de înzestrare aprobate în Parlament și cu licitații încheiate care sunt blocate de ani de zile

25 iulie 2022, 19:11

Unii analiști militari sunt de părere că programul submarinelor franceze este deocamdată un vis frumos, în condițiile în care armata are proiecte de înzestrare aprobate în Parlament și cu licitații încheiate care sunt blocate de ani buni.

Un submarin Scorpene despre care a vorbit ministrul Vasile Dâncu costă aproximativ jumătate de miliard de dolari. Acesta e produs de Naval Group, compania franceză care în vara lui 2019 a câștigat licitația de 1,2 miliarde de euro pentru 4 corvete ale Forțelor Navale, însă nu a semnat nici până acum contractul pe motiv că au crescut prețurile materialelor.

Un eventual contract pentru submarine franceze ar trebui să fie aprobat de CSAT și ulterior de Parlament. Autoritățile pot decide dacă organizează licitație sau recurg la un contract guvern la guvern. Vasile Dâncu a anunțat recent că a semnat o scrisoare de intenție cu omologul francez pentru cumpărarea a două submarine Scorpene și a mai multor elicoptere navale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite