Submarine pentru România, de la firma franceză care a câștigat contractul pentru corvetele Forțelor Navale

9 noiembrie 2022, 21:50

România s-a angajat să contracteze două submarine Scorpene produse de compania franceză Naval Group.

Săptămâna trecută, aflat în vizită la București, ministrul Apărării francez a ținut să-i amintească în public omologului român angajamentul.

Sebastien Lecornu, ministrul francez al Apărării: „Am semnat cu predecesorul dumneavoastră, în iunie, o scrisoare de intenție pentru submarine Scorpene”.

Contraamiral (r.) Constantin Ciorobea, fost locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Navale: „În condițiile în care, în ultimii 30 de ani, nu prea s-au făcut investiții în Forțele Navale, orice mijloc care va intra sau poate intra în dotarea Forțelor Navale e bine-venit”.

Un submarin Scorpene costă în jur de jumătate de miliard de dolari și este o armă performantă. Compania care îl produce ar trebui să facă pentru Forțele Navale Române și cele 4 corvete, în valoare de peste 1,2 miliarde de euro. De mai bine de 2 ani însă, partea franceză refuză să semneze contractul cerând mai mulți bani, invocând creșterea prețului la materiile prime.

Potrivit documentelor, Naval este obligată să construiască corvetele în România împreună cu partenerul său, Șantierul Naval Constanța.

Contraamiral (r.) Constantin Ciorobea, fost locțiitor al sefului Statului Major al Forțelor Navale: „Se tot amână și, nu știu, mi se pare că se caută tot felul de subterfugii și ascunzișuri și acoperiri legale ca până la urmă să nu se facă în România, să ajungă probabil să se facă în Franța și să fie livrate”.

I-am întrebat pe reprezentanții Naval Group de ce refuză să semneze contractul pentru corvete, însă din răspuns nu am aflat decât că sunt hotărați să construisca navele, fără să precizeze și când.

În urmă cu 6 ani, compania franceză a câștigat în Australia un contract pentru submarine de atac în valoare de câteva zeci de miliarde de dolari. Între timp, australienii au anulat înțelegerea și, în această vară, le-au plătit francezilor despăgubiri de 555 de milioane de euro.

Contraamiral (r.) Constantin Ciorobea, fost locțiitor al sefului Statului Major al Forțelor Navale: „Subiectele fierbinți ale contractului cu Australia au fost modificările de preț. (…) Adică s-a plecat de la un preț și după aceea se tot modifica prețul, dar submarine nu apăreau”.

În condițiile în care în Marea Neagră se poartă un război, în prezent, Marina militară română este categoria de forțe cu cea mai slabă dotare din armată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă