SUA vor desfășura în Slovacia un sistem de rachete noi, Patriot, în locul celui donat Ucrainei

9 aprilie 2022, 15:11

Anunțul donării unicului sistem de apărare antiaeriană S-300, model sovietic, deținut  de Slovacia, a fost făcut de premier în timp ce se deplasa la Kiev, alături de președinta Comisiei Europene.

EDUARD HEGER, premierul Slovaciei: Cred că acest sistem de apărare va ajuta la salvarea multor vieți nevinovate de agresiunea regimului lui Putin. Donarea acestui sistem nu înseamnă însă că Slovacia a devenit parte a unui conflict armat. Vreau să îi asigur pe toți cetățenii Republicii Slovace că protecția teritoriului nostru este suficient asigurată și că în zilele următoare va fi consolidată de un alt sistem de la aliații noștri.

Imaginile au fost transmise de ministerul slovac al apărării, cu sistemul S-300 în timpul operațiunilor de transport către Ucraina.

Sistemul S-300 a fost produs în fosta URSS spre sfârşitul anilor ’70. Ucraina are deja în dotare astfel de sisteme, dar a insistat în cererile sale adresate statelor occidentale că are nevoie de mai multe. Statele Unite au anunțat că vor desfășura în Slovacia un sistem antirachetă Patriot şi efective militare pentru operarea acestuia, a anunțat secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

John KIRBY, purtător de cuvânt al Pentagonului: Face parte din efortul mai amplu pe care îl facem de ceva timp pentru a consolida flancul estic al NATO și pentru a ne îmbunătăți capacitățile de descurajare și apărare acolo. Această este o desfăşurare temporară a unui sistem Patriot, în timp ce continuăm să ne consultăm și să discutăm cu guvernul slovac despre mai multe soluții pe termen lung.

Statele Unite au declarat că vor trimite noi sisteme de arme în Ucraina, după ce miniștrii de externe ai NATO, reuniți la Bruxelles, au convenit să accelereze livrările de armament ca răspuns la invazia rusă în Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite