SUA: Val de inculpări în urma unor transferuri de tehnologie în Rusia

Tehnologie Arm ltd
Tehnologie Arm ltd
20 octombrie 2022, 06:10

Aceste procese, asociate unor noi sancţiuni economice, rezultă din „două conspiraţii internaţionale separate menite să încalce legile şi sancţiunile comerciale americane„, a declarat procurorul general al SUA,Merrick Garland, într-un comunicat.

În primul, cinci ruşi şi doi brokeri de petrol venezueleni au fost inculpaţi că au cumpărat din Statele Unite componente electronice destinate să echipeze avioane, radare sau rachete şi le-au revândut unor companii ruseşti de armament.

Unele dintre aceste componente, care au tranzitat printr-un sistem financiar opac, „au fost găsite în platforme de arme ruseşti confiscate pe câmpul de luptă ucrainean„, a subliniat Merrick Garland.

Această reţea, din care doi membri au fost arestaţi în Germania şi Italia, este suspectată că a folosit aceeaşi companie-paravan pentru a transfera sute de milioane de barili de petrol venezuelean în Rusia şi China.

Trezoreria SUA a adoptat sancţiuni împotriva unuia dintre responsabilii acestei reţele, rusul Iuri Orehov, şi a două dintre companiile sale cu sediul în Germania şi Dubai. „Au contribuit indirect la războiul nejustificat al Kremlinului împotriva Ucrainei”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken într-un comunicat.

În cel de-al doilea dosar, trei persoane au fost arestate în Letonia şi una în Estonia pentru că au încercat să exporte în Rusia o maşină de măcinat ultramodernă susceptibilă de a fi deturnată în scopuri nucleare.

Inculpaţi pentru fraudă şi spălare de bani, aceştia fac obiectul unor cereri de extrădare din partea Statelor Unite.

Numărul doi al Trezoreriei, Wally Adeyemo, a organizat vineri la Washington o reuniune pe tema sancţiunilor împotriva Rusiei care a reunit, inclusiv SUA, responsabili din 33 de ţări. El a estimat miercuri că aceste noi cazuri ilustrează „disperarea Rusiei” care, în opinia sa, se confruntă cu probleme tot mai mari în obţinerea tehnologiilor necesare efortului său de război.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă