SUA trimit în Bulgaria o companie Stryker care va face parte din grupul de luptă al NATO creat la sud de Dunăre

19 martie 2022, 21:52

Bulgaria, unul dintre cei mai apropiați aliați ai Uniunii Sovietice în timpul Războiului Rece, a creat un grup de luptă al NATO de 1000 de militari, sub conducerea operațională directă a comandantului suprem al forțelor aliate din Europa.

Kiril Petkov, prim-ministrul Bulgariei: Statele Unite au fost de acord să contribuie la grupul nostru de luptă, şi acesta este un semnal puternic, sper să fie un semnal către aliaţii noştri din NATO să se alăture trupelor noastre. Acest grup de luptă este subordonat comandantului suprem al forţelor aliate din Europa şi vom propune ca el să fie comandat de un ofiţer bulgar.

Autoritățile de la Sofia speră ca la grupul creat de Bulgaria să se alăture militari și din alte state ale NATO.

Lloyd Austin, secretarul apărării al SUA: Vreau să subliniez importanţa anunţului că Bulgaria a creat şi comandă un grup de luptă al NATO. Este un pas important pe care îl susţinem complet şi recomandăm Bulgaria pentru a-l conduce.

La aceeași conferință de presă, Kiril Petkov, a anunțat că Bulgaria va continua să trimită ajutoare umanitare în Ucraina și să preia refugiați din statul atacat de Rusia dar nu va trimite armament la Kiev, deoarece țara sa este prea aproape de zona de conflict.

O companie de infanterie motorizată americană de tipul celei pe care Statele Unite o vor alătura grupului de luptă NATO din Bulgaria este o structură puternică bazată pe mobilitatea și forța de luptă pe care le oferă transportoarele blindate de tip Stryker.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Kogălniceanu devine cea mai mare bază NATO din Europa

Cum arată scenariul unei invazii a lui Vladimir Putin în Europa