SUA trimit în Bulgaria o companie Stryker care va face parte din grupul de luptă al NATO creat la sud de Dunăre

Statele Unite vor trimite în Bulgaria o companie Stryker. Aceasta va face parte din grupul de luptă al NATO creat la sud de Dunăre. Decizia, anunţată de secretarul apărării, Lloyd Austin, după discuţiile cu premierul Kiril Petkov, contribuie la consolidarea flancului estic al Alianţei Nord-Atlanice.

19 Martie 2022, 21:52 (actualizat 19 Martie 2022, 22:31) Știrile TVR |

Bulgaria, unul dintre cei mai apropiați aliați ai Uniunii Sovietice în timpul Războiului Rece, a creat un grup de luptă al NATO de 1000 de militari, sub conducerea operațională directă a comandantului suprem al forțelor aliate din Europa.

Kiril Petkov, prim-ministrul Bulgariei: Statele Unite au fost de acord să contribuie la grupul nostru de luptă, şi acesta este un semnal puternic, sper să fie un semnal către aliaţii noştri din NATO să se alăture trupelor noastre. Acest grup de luptă este subordonat comandantului suprem al forţelor aliate din Europa şi vom propune ca el să fie comandat de un ofiţer bulgar.

Autoritățile de la Sofia speră ca la grupul creat de Bulgaria să se alăture militari și din alte state ale NATO.

Lloyd Austin, secretarul apărării al SUA: Vreau să subliniez importanţa anunţului că Bulgaria a creat şi comandă un grup de luptă al NATO. Este un pas important pe care îl susţinem complet şi recomandăm Bulgaria pentru a-l conduce.

La aceeași conferință de presă, Kiril Petkov, a anunțat că Bulgaria va continua să trimită ajutoare umanitare în Ucraina și să preia refugiați din statul atacat de Rusia dar nu va trimite armament la Kiev, deoarece țara sa este prea aproape de zona de conflict.

O companie de infanterie motorizată americană de tipul celei pe care Statele Unite o vor alătura grupului de luptă NATO din Bulgaria este o structură puternică bazată pe mobilitatea și forța de luptă pe care le oferă transportoarele blindate de tip Stryker.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 4°C 5°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 6°C 6°C
CONSTANTA 5°C 6°C
CRAIOVA 3°C 4°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI