SUA: Rusia a întocmit o listă neagră, cu numele unor ucraineni pe care vrea să-i elimine în caz de invazie. Kremlinul a dezmințit informația

ONU
ONU
21 februarie 2022, 09:04

Actualizare: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a precizat că informația furnizată de serviciile secrete americane potrivit căreia Rusia are o listă cu nume de ucraineni care ar urma să fie uciși sau capturați în cazul invadării Ucrainei este o ”minciună absolută

Ambasadoarea americană la ONU, Bathsheba Nell Crocker, i-a scris lui Michelle Bachelet, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, subliniind detaliile despre „informaţii perturbatoare” colectate de SUA, relatează luni DPA, citată de Agerpres.

Suntem profund îngrijoraţi în legătură cu continuarea abuzurilor în materie de drepturi ale omului de către Rusia în părţi din Ucraina pe care deja le ocupă şi avem toate motivele să credem că aceste preocupări se vor multiplica în urma unei noi ofensive militare”, se arată în scrisoare.

În documentul citat se afirmă că Rusia plănuieşte asasinate ţintite, răpiri, detenţii nejustificate şi utilizarea torturii, vizându-i pe cei care se opun acţiunilor ruseşti, inclusiv disidenţi ruşi şi belaruşi în exil în Ucraina, jurnalişti şi activişti anticorupţie, precum şi populaţii vulnerabile.

„Mai exact, avem informaţii credibile ce indică faptul că forţele ruse alcătuiesc liste cu ucraineni identificaţi pentru a fi ucişi sau trimişi în lagăre în urma unei ocupaţii militare”, potrivit acestei scrisori citate de agenţia germană de presă.

Statele Unite au avertizat de asemenea că ele cred că forţele ruse vor folosi măsuri letale de dispersare a protestelor paşnice sau pentru a contracara ceea ce ele vor percepe drept rezistenţă din partea civililor.

SUA nu şi-au dezvăluit sursele de informaţii, notează DPA.

La jumătatea lunii februarie, Kremlinul a acuzat SUA de „isterie” pe subiectul Ucraina, aminteşte AFP. Totodată, potrivit DPA, Moscova a respins în repetate rânduri planurile de a invada teritoriul ucrainean, în ciuda faptului că a concentrat aproximativ 150.000 de soldaţi de-a lungul graniţei cu această ţară, potrivit serviciilor de informaţii occidentale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite