SUA renunță la desfășurarea a două nave de război în Marea Neagră. Generalul în rezervă Alexandru Grumaz: Cred că Pentagonul s-a ferit să se aventureze într-un exercițiu

Statele Unite renunță la desfășurarea a două nave de război în Marea Neagră, săptămâna aceasta. Generalul în rezervă Alexandru Grumaz, președintele Centrului de analiză și studii de securitate a explicat la TVR că Ambasada SUA de la Ankara a transmis că navele nu voiau să intre în Marea Neagră, au cerut doar aprobare de intrare, urmând să o folosească când vor considera necesar.

15 Aprilie 2021, 14:57 (actualizat 15 Aprilie 2021, 15:13) |

Declarația Ambasadei SUA de la Ankara spune că Ministerul de Externe turc s-a înșelat asupra faptului că navele voiau să intre în Marea Neagră, ele au cerut aprobare de intrare dar o vor folosi la momentul când vor considera că este necesar, deocamdată ele sunt andocate în Grecia, a explicat generalul în rezervă Alexandru Grumaz, președintele Centrului de analiză și studii de securitate, la TVR.

Cred ca Pentagonul s-a ferit să se aventureze într-un exercițiu în Marea Neagră, spune generalul.

Rusia a creat deja o bulă de război electronic în zona aceasta, cu interdicție de comunicații pe Marea Neagră și pe zonele adiacente. Rusia este în curs de a încerca să recreeze profunzimea strategică pe care ea a avut-o timp de secole și a pierdut-o când Rusia Sovietică s-a prăbușit. După ce și-a rezolvat problema în Caucaz, acum încearcă să rezolve problema direcției centrale de acțiune pe linia Sankt Petersburg- Varşovia -Berlin -Paris, asta este direcția centrală de acțiune a forțelor rusești. La nivel strategic Rusia folosește Marea Neagră ca monedă de schimb, pentru a contesta interesele SUA și ale celorlalte țări din arealul Mării Negre, a declarat generalul în rezervă Alexandru Grumaz.

Aceste acțiuni ale Rusiei pleacă din Antarctica și se opresc undeva în Orientul Mijlociu cu un punct important în Siria, a subliniat generalul.

Statele Unite renunță la desfășurarea a două nave de război în Marea Neagră, săptămâna aceasta. Potrivit oficialilor turci citați de presa internațională, trecerea vaselor prin strâmtorile turcești, programată pentru ieri și astăzi, a fost anulată, fără ca Ankara să primească informații despre amânarea acestei desfășurări.

Anunțul desfășurării navelor americane a venit pe fondul creşterii tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, iar decizia de a trimite nave de război în Marea Neagră a fost percepută ca un semnal al sprijinului Washingtonului faţă de Kiev.

Anularea acestei manevre are loc la o zi după conversaţia telefonică dintre preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 15°C
IASI 12°C 14°C
CLUJ 11°C 7°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 14°C 12°C
BRASOV 13°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI