SUA renunță la desfășurarea a două nave de război în Marea Neagră. Generalul în rezervă Alexandru Grumaz: Cred că Pentagonul s-a ferit să se aventureze într-un exercițiu

15 aprilie 2021, 14:57

Declarația Ambasadei SUA de la Ankara spune că Ministerul de Externe turc s-a înșelat asupra faptului că navele voiau să intre în Marea Neagră, ele au cerut aprobare de intrare dar o vor folosi la momentul când vor considera că este necesar, deocamdată ele sunt andocate în Grecia, a explicat generalul în rezervă Alexandru Grumaz, președintele Centrului de analiză și studii de securitate, la TVR.

Cred ca Pentagonul s-a ferit să se aventureze într-un exercițiu în Marea Neagră, spune generalul.

Rusia a creat deja o bulă de război electronic în zona aceasta, cu interdicție de comunicații pe Marea Neagră și pe zonele adiacente. Rusia este în curs de a încerca să recreeze profunzimea strategică pe care ea a avut-o timp de secole și a pierdut-o când Rusia Sovietică s-a prăbușit. După ce și-a rezolvat problema în Caucaz, acum încearcă să rezolve problema direcției centrale de acțiune pe linia Sankt Petersburg- Varşovia -Berlin -Paris, asta este direcția centrală de acțiune a forțelor rusești. La nivel strategic Rusia folosește Marea Neagră ca monedă de schimb, pentru a contesta interesele SUA și ale celorlalte țări din arealul Mării Negre, a declarat generalul în rezervă Alexandru Grumaz.

Aceste acțiuni ale Rusiei pleacă din Antarctica și se opresc undeva în Orientul Mijlociu cu un punct important în Siria, a subliniat generalul.

Statele Unite renunță la desfășurarea a două nave de război în Marea Neagră, săptămâna aceasta. Potrivit oficialilor turci citați de presa internațională, trecerea vaselor prin strâmtorile turcești, programată pentru ieri și astăzi, a fost anulată, fără ca Ankara să primească informații despre amânarea acestei desfășurări.

Anunțul desfășurării navelor americane a venit pe fondul creşterii tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, iar decizia de a trimite nave de război în Marea Neagră a fost percepută ca un semnal al sprijinului Washingtonului faţă de Kiev.

Anularea acestei manevre are loc la o zi după conversaţia telefonică dintre preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă