SUA: Preşedintele Donald Trump a semnat ordinul de construire a unui zid la granița dintre SUA și Mexic

Președintele american, Donald Trump, a semnat miercuri directivele pentru construcția unui zid la granița Statelor Unite cu Mexicul. Noul lider de la Casa Albă  a decis și măsuri împotriva orașelor care adăpostesc imigranți ilegali.

25 Ianuarie 2017, 22:15 (actualizat 25 Ianuarie 2017, 23:34) |
$article.media.images[0].description
Donald Trump "

În timpul unei vizite la Departamentul pentru Securitate Internă, Trump a semnat două ordine executive. Unul dintre acestea se referă la zidul de la granița cu Mexicul,  celălalt  -  la tăierea finanţării federală pentru municipalitățile și statele aşa-numite "sanctuare" pentru imigranți.

Donald Trump: "Vom începe imediat ridicarea  unui zid la graniţa cu Mexicul.  Acest lucru va ajuta şi Mexicul prin  descurajarea imigraţiei ilegale  din America Centrală şi va afecta a  ctivitatea cartelurilor foarte violente.  Cum am spus-o în mod repetat, îi vom  da afară din ţară pe cei răi,  pe criminali, pe traficanţii de droguri,  pe membrii bandelor şi pe şefii cartelurilor.  S-au dus zilele când stăteau în ţara  noastră şi făceau nelegiuiri. O să-i dăm afară foarte repede."

Construcţia va începe în câteva luni, iar zidul se va întinde pe 3218 kilometri, de-a lungul frontierei dintre SUA şi Mexic.

Într-un interviu difuzat vineri de televiziunea ABC News, Trump afirmase că lucrările la zidul de la frontieră vor începe în următoarele șase luni, iar planificarea acestora imediat.  Într-o primă fază, construcţia se va face din banii contribuabililor americani, dar, a precizat preşedintele, într-un fel sau altul, pe viitor, Mexicul va rambursa costurile 100%.

"Zi mare în ceea ce priveşte securitatea naţională. Printre altele, vom consturi zidul!", a scris Donald Trump pe Twitter, cu o zi în urmă.

Clarissa Martinez De Castro, director ONG pentru drepturile imigranţilor: "Măsurile de astăzi arată că preşedintele Trump este la fel cum era candidatul Trump, adică pe picior de război împotriva acestor comunităţi, ceea ce este foarte trist pentru că nu poţi să faci amară doar viaţa imigranţilor. Imigranţii în această ţară sunt parte din societatea americană. Sunt parte din familiile noastre."

Zidul este doar una dintre măsurile împotriva imigraţiei. Presedintele a semnat şi un ordin prin care suspendă alocarea de fonduri federale pentru ceea ce a numit "oraşele-sanctuar" - adică acele locuri unde autorităţile sunt prea îngăduitoare cu imigranţii ilegali şi nu-i raportează.

În următoarele zile, președintele urmează probabil să ia și alte decizii în vederea limitării imigrației ilegale, notează Reuters. Printre acestea s-ar putea număra restricționarea primirii de refugiați şi blocarea acordării vizelor pentru cetățenii din mai multe țări cu populație majoritar musulmană din Orientul Mijlociu și nordul Africii, printre care Siria, Sudan, Somalia, Irak, Iran, Libia și Yemen.

Construirea uni zid la graniţa cu Mexicul este una dintre promisiunile de campanie ale lui Donald Trump.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 12°C 14°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 11°C 12°C
BRASOV 12°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI