SUA: Parlamentarii din Carolina de Nord aprobă noi restricţii privind avortul

Carolina de Nord
Carolina de Nord
5 mai 2023, 10:28

Cu toate acestea, conservatorii dispun de o majoritate suficientă în ambele camere ale legislativului pentru a trece peste acest veto.

Măsura a fost aprobată cu o rapiditate „neobişnuită” , potrivit The Washington Post, care notează că legea a fost adoptată în mai puţin de 48 de ore de când a fost introdusă în camera inferioară.

Republicanii din Carolina de Nord vor ca această legislaţie, care este mai puţin restrictivă decât altele adoptate de state precum Texas sau Mississippi, să devină un model de urmat pentru restul ţării, după ce democraţii au obţinut rezultate mai bune decât se aşteptau în alegerile de la mijlocul mandatului din noiembrie, în mare parte datorită susţinerii dreptului la avort.

Într-un comunicat difuzat joi noapte, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a avertizat asupra riscului de a considera legislaţia ca fiind „mai puţin periculoasă” decât este în realitate.

„Această lege ar îngreuna accesul multor femei la îngrijirile medicale de care au nevoie”, a declarat purtătoarea de cuvânt, care s-a referit la această măsură ca fiind „o interdicţie extremă”.

Propunerea legislativă prevede excepţii pentru cazurile de viol sau incest până la 20 de săptămâni de sarcină. Cu toate acestea, proiectul îngreunează în general accesul, prin măsuri precum obligativitatea de a consulta personal un medic cu 72 de ore înaintea unei operaţii de întrerupere de sarcină.

Statul a devenit o destinaţie pentru multe femei din alte regiuni care doresc să avorteze, după ce decizia Curţii Supreme din vara trecută de a anula dreptul la avort a deschis porţile unei multitudini de restricţii în statele guvernate de conservatori.

La acest moment, Carolina de Nord permite avortul până la a 20-a săptămână de sarcină.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite