SUA: O măsură care permite expulzarea migranţilor la frontieră, menținută de Curtea Supremă

Curtea Supremă SUA
Curtea Supremă SUA
28 decembrie 2022, 06:54

Ridicarea acestei politici, numită „Title 42”, a fost contestată de 19 state americane, care se temeau de un aflux de migranţi la frontiera cu Mexicul.

În martie 2020, guvernul fostului preşedinte Donald Trump a activat acest dispozitiv sanitar pentru a putea expulza neîntârziat migranţii fără permis de şedere reţinuţi la frontierele terestre, inclusiv potenţialii solicitanţi de azil.

Această măsură de expulzare este imediată, nu permite recursul legal şi nu prevede întoarcerea automată în ţara de origine.

Sunt prevăzute excepţii rare, pentru anumite naţionalităţi, cum ar fi ucrainenii de la invadarea ţării lor de către Rusia, sau pentru minorii neînsoţiţi.

Activiştii pentru drepturile omului şi experţii consideră aceasta o încălcare a dreptului internaţional. Ei sunt de părere, în special, că este „inuman” să împiedice un potenţial solicitant de azil să facă o astfel de cerere.

Pentru ei, dispozitivul actual nu face decât să încurajeze migranţii să treacă frontiera în mod clandestin şi să-şi asume riscuri din ce în ce mai mari pentru a reuşi, traversând deşerturi ostile sau râuri greu de înotat.

„Continuăm să contestăm această măsură îngrozitoare care a provocat atât rău solicitanţilor de azil”, a declarat avocatul Lee Gelernt care a pledat împotriva acestei proceduri în numele puternicului asociaţii pentru drepturile civile ACLU.

„Title 42” a făcut obiectul mai multor bătălii judiciare separate. O instanţă de fond, apoi alta de apel, s-au pronunţat pentru abrogarea acesteia.

Pentru asociaţia Refugees International, „majoritatea judecătorilor de la Curtea Supremă au aprobat acum, de fapt, perpetuarea respingerilor şi vor fi răspunzători pentru ceea ce instanţa de fond a descris drept ”prejudiciu ireparabil”, care este cauzat solicitanţilor de azil expulzaţi în numele ”Title 42”.

În aşteptarea unei potenţiale ridicări a măsurii, mai multe municipalităţi de la frontiera de sud a Statelor Unite au început să instaleze garduri şi bariere de sârmă ghimpată. Mulţi migranţi au aşteptat în zona frontierei în ultimele săptămâni, în speranţa că vor putea depune o cerere de azil în Statele Unite.

În cele din urmă, măsura va rămâne în vigoare până când Curtea Supremă se pronunţă asupra fondului acestui caz. Instanţa va asculta argumentele ambelor părţi în februarie 2023 şi va emite decizia în primăvara anului viitor.

Acest lucru îi oferă administraţiei Biden câteva luni în plus pentru a se pregăti în faţa unui potenţial aflux de migranţi.

În momentul în care părăsea Washingtonul pentru a merge în vacanţă, Joe Biden a spus că sfârşitul ordinului „Title 42” este aşteptat de mult timp, dar administraţia sa va respecta decizia Curţii Supreme în aşteptarea hotărârii sale finale, „se pare că în iunie”.

„Până la acea dată, trebuie să aplicăm” măsura, a adăugat preşedintele democrat.

La scurt timp după ce a fost anunţată decizia Înaltei Curţi, Casa Albă a îndemnat parlamentarii să adopte o „reformă în profunzime” a sistemului migratoriu. În cursul campaniei sale electorale, Joe Biden a promis o revizuire a politicii migratorii, dar toate proiectele sale sunt blocate în Congres.

Administraţia democrată se luptă în prezent să pună în aplicare o strategie durabilă de gestionare a sosirilor la frontiera cu Mexicul, lungă de 3.000 de kilometri.

Sosirile clandestine la frontiera SUA cu Mexicul bat în prezent recorduri istorice, cu peste 200.000 de arestări doar în noiembrie.

Imigraţia este un subiect politic exploziv în Statele Unite. Opoziţia republicană îl atacă fără încetare pe Joe Biden, acuzat că a transformat graniţa într-o sită.

De altfel, decizia Curţii Supreme a fost imediat aplaudată de tabăra republicană. „Va împiedica oamenii care trăiesc la frontieră să se scufunde în haosul cel mai adânc”, a salutat alesul texan Tony Gonzales. Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite