SUA: O comisie de experţi recomandă autorizarea vaccinului Johnson & Johnson

Vaccinul Johnson & Johnson
Vaccinul Johnson & Johnson
27 februarie 2021, 08:07

Avizul acestui comitet, alcătuit în principal din oameni de ştiinţă independenţi, este consultativ, dar vine în sprijinul autorizării probabile a vaccinului de către autorităţile sanitare americane, aşteptată în curând.

Aceasta va fi emisă de Agenţia americană pentru medicamente (FDA). Pentru Pfizer şi Moderna, autorizaţia a fost acordată a doua zi după emiterea avizului favorabil al comitetului.

Milioane de doze sunt pregătite pentru a fi distribuite în toată ţara cu începere de săptămâna viitoare.

Grupul de experţi a estimat, în cursul unui vot, că beneficiile vaccinului depăşesc riscurile utilizării acestuia.

Ei s-au pronunţat după o zi de discuţii transmise în direct pe internet şi după ce au studiat în detaliu datele testelor clinice.

„Suntem într-o cursă împotriva noilor mutaţii”, a comentat unul dintre ei, doctorul Jay Portnoy, pentru a-şi justifica decizia.

Vaccinul Johnson & Johnson, a cărui injectare a început deja în Africa de Sud, este aşteptat mai ales deoarece se administrează doar într-o singură doză.

Prezintă, de asemenea, are un alt avantaj logistic: poate fi depozitat la temperatura frigiderului, ceea ce va facilita considerabil distribuţia acestuia.

Vaccinul este clasic, cu adenovirus.  Studiile au arătat că protejează în fața bolii în proporție de 72 la sută. Iar eficiența de prevenire a formelor grave de COVID este de 86 la sută.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite