SUA nu renunță la sancțiunile împotriva Iranului

6 martie 2021, 16:26

În dimineața zilei de 8 ianuarie a avut loc un atac asupra unor baze militare americane din Irak. În filmulețul publicat abia acum de Pentagon se vede cum cel puțin 11 rachete iraniene țintesc puncte strategice ale armatei americane. A fost răspunsul la atacul cu dronă de la începutul anului, în timpul căruia a fost eliminat generalul Qasem Soleimani, considerat de unii cel mai popular om din Iran și între cei mai puternici lideri din Orientul Mijlociu. Atacul nu a rămas fără urmări și prima operațiune militară lansată de administrația Biden a vizat infrastructura milițiilor pro-iraniene la frontiera Siriei cu Irakul.

Reporter: „D-le președinte, ce mesaj trimiteţi Iranului cu prima acţiune militară a dvs?”

Joe Biden: „Aveți grijă! Nimic nu rămâne nepedepsit.”

Mai mult, liderul de la Casa Albă nu e dispus să ridice sancțiunile impuse Teheranului oricum. Își dorește revenirea Statelor Unite în acordul nuclear doar că să impună Iranului restricții importante. Niciuna dintre părți nu vrea să facă, însă, primul pas.

Saeed Khatibzadeh, purtător de cuvânt al guvernului iranian: „Nu am avut discuţii bilaterale cu SUA şi poziţia Iranului nu se vă schimba dacă SUA nu revin pe calea cea bună. Se fac două luni de când administraţia Biden a preluat conducerea şi nu a spus o vorbă despre revenirea la angajamentele asumate în cadrul Planului de Acţiune comună.”

Pe de altă parte, Ministerul iranian de externe neagă orice implicare în explozia care a avut loc la bordul unui vas israelian care naviga în Golful Oman. Reacția a venit după ce premierul israelian Beniamin Netaniahu a acuzat Iranul că s-ar afla în spatele acestui incident.

Benjamin Netanyahu: „Iranul este cel mai mare duşman al Israelului. Sunt hotărât să îl ţinem la distanţă. Noi lovim în toate interesele lor în regiune. Cel mai important este că Iranul nu va avea arme nucleare, cu sau fără un acord şi i-am spus asta prietenului meu, preşedintele Biden.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă