SUA: Joe Biden îl va numi pe Rahm Emanuel în funcţia de ambasador în Japonia

Rahm Emanuel
Rahm Emanuel
11 mai 2021, 10:08

Liderul american îl va desemna pe Emanuel – care a fost primar al metropolei Chicago şi şef al personalului în mandatul preşedintelui Barack Obama – în cursul acestei luni, în cadrul unei liste mai ample de ambasadori ai SUA.

Experţi în politică externă prognozaseră că Rahm Emanuel (61 de ani) va primi un post important. Anterior au existat speculaţii conform cărora el este luat în calcul pentru funcţia de ambasador în China, dar acest post ar urma să fie ocupat de Nick Burns, un fost diplomat de top american.

Tokyo reprezintă unul dintre cele mai importante posturi diplomatice ale SUA, în special având în vedere că cele două ţări colaborează pentru a contracara provocarea reprezentată de China.

De altfel, premierul Japoniei, Yoshihide Suga, a fost primul lider străin primit la Casa Albă de către preşedintele Joe Biden.

Rahm Emanuel reînvie tradiţia trimiterii unor foşti parlamentari influenţi la post în Japonia, o tendinţă apreciată de Tokyo. Astfel, Bill Clinton i-a trimis la Tokyo pe Walter Mondale, fost senator şi vicepreşedinte, şi – ulterior – pe Tom Foley, fost preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, iar George W Bush l-a desemnat ambasador în Japonia pe Howard Baker, fost lider al majorităţii din Senat.

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite