SUA vrea să înarmeze Ucraina cu rachete antinavă performante pentru a lupta împotriva blocadei ruse din Marea Neagră

Rachete americane
Rachete americane
20 mai 2022, 08:23

Ucraina nu a făcut nici un secret din faptul că că dorește capabilități mai avansate din partea SUA, dincolo de inventarul actual de artilerie, rachete Javelin și Stinger și alte arme. Lista Kievului, de exemplu, include rachete care ar putea îndepărta marina rusă de porturile sale la Marea Neagră, permițând repornirea transporturilor de cereale și alte produse agricole în întreaga lume.

Actualii și foștii oficiali americani, precum și surse din Congres au invocat totusi piedicile care ar putea sta în calea trimiterii de arme mai puternice și cu rază mai lungă de acțiune în Ucraina. Aceste arme presupun sesiuni îndelungate de antrenament pentru forțele ucrainene. Pot apărea dificultăți în întreținerea echipamentului și există și îngrijorarea că armamentul american ar putea fi capturat de forțele ruse, pe lângă teama de escaladare a conflictului.

Dar trei oficiali americani și două surse din Congres au spus că se ia în considerare trimiterea directă în Ucraina sau prin intermediul unui aliat european care deține rachetele a două tipuri de rachete antinavă puternice: Harpoon fabricată de Boeing și Naval Strike Missile produsă de Kongsberg și Raytheon Technologies.

În aprilie, președintele Ucrainei Volodymyr Zelenskii a făcut cerut Portugaliei să furnizeze armatei ucrainene rachete Harpoon, care au o rază de acțiune de până la aproape 300 km. Dar există mai multe probleme care împiedică Ucraina să primească rachetele. În primul rând, există o disponibilitate limitată a platformelor pentru a lansa Harpoon de pe țărm, deoarece este o rachetă proiectată astfel încât să fie lansată de pe mare. Lansarea lor de pe uscat ar fi dificilă din punct de vedere tehnic.

Doi oficiali americani au spus că Statele Unite lucrează la potențiale soluții care includ transferul unui lansator de pe o navă americană. Ambele rachete costă aproximativ 1,5 milioane de dolari pe rundă, potrivit experților și directorilor din industrie.

Aproximativ 20 de nave ale Marinei Ruse, inclusiv submarine, se află în zona operațională a Mării Negre, a declarat ministerul britanic al Apărării.

Bryan Clark, expert naval la Institutul Hudson, a spus că maximum 24 de rachete antinavă precum Harpoon cu rază de acțiune de peste 100 km ar fi suficiente pentru a amenința navele rusești și ar putea convinge Moscova să ridice blocada. „Dacă Putin persistă, Ucraina ar putea elimina cele mai mari nave rusești, deoarece nu au unde să se ascundă în Marea Neagră”, a spus Clark. Rusia a suferit deja pierderi pe mare, în special scufundarea crucișătorului Moskva, nava amiral a Mai multe țări ar fi dispuse să trimită rachete Harpoon în Ucraina, au declarat oficialii americani și surse din Congres, dar nimeni nu vrea să fie prima sau singura națiune care face acest lucru, temându-se de represalii din partea Rusiei.

Naval Strike Missile (NSM) este o rachetă care poate fi lansată de pe coasta Ucrainei și are o rază de acțiune de 250 km. De asemenea, este nevoie de mai puțin de 14 zile de pregătire pentru a opera sistemul. Sursele au spus că NSM-urile sunt considerate ca fiind ușor de livrat din punct de vedere logistic decât rachetele Harpoon, deoarece aliații NATO ar putea împrumuta lansatoare terestre mobile care sunt disponibile și focoase din Norvegia. SUA încearcă să găsească o modalitate prin care Ucraina să obțină NSM și lansatoare de la aliații europeni.

Și sistemele de lansare de rachete multiple (MLRS), cum ar fi M270 fabricat de Lockheed Martin, se află pe lista de arme care pot fi trimise în Ucraina. Acestea pot lovi o țintă aflată la 70 sau mai mult de kilometri distanță, distanță de de trei ori față de cea pe care o pot atinge multe dintre obuzierele lor actuale. În ultimele săptămâni, administrația Biden a decis, în schimb, să trimită obuziere remorcate M777, care ar putea fi instalate mai rapid și expediate în cantități mai mari, au spus cei doi oficiali americani.

Aceștia au mai spus că M270 sau un sistem similar precum M142 HIMARS vor fi luate în considerare pentru expediere în Ucraina odată ce Congresul a adoptat un proiect de lege de finanțare suplimentară de 40 de miliarde de dolari . Acest lucru îi permite președintelui să autorizeze transferul de arme în exces din stocurile americane fără aprobarea Congresului ca răspuns la o urgență.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite