SUA înarmează Taiwanul! Au aprobat vânzarea de echipamente navale pentru întărirea „pregătirii de luptă”

Nave de război americane
Nave de război americane
9 iunie 2022, 12:50

Vânzarea propusă, ce se referă la piese de schimb pentru nave şi sisteme navale, va îmbunătăţi „capacitatea beneficiarului de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare”, a declarat miercuri într-un comunicat agenţia Pentagonului de cooperare pentru apărare şi securitate (DSCA).

Este vorba de a patra vânzare de arme către Taiwan în timpul preşedinţiei lui Joe Biden şi a treia de la începutul acestui an. Niciuna dintre părţi nu a dat detalii privind echipamentele implicate.

Taipeiul a precizat joi că acordul urmează să intre în vigoare într-o lună şi va ajuta navele taiwaneze să-şi „întărească pregătirea de luptă în lumina recentelor activităţi frecvente ale avioanelor şi navelor de luptă chineze în apropiere de apele noastre şi de spaţiul nostru aerian”, potrivit unui comunicat al Ministerului taiwanez al apărării.

Taipeiul a înregistrat în 2021 un număr de 969 de incursiuni de avioane chineze în zona sa de apărare aeriană şi alte peste 470 de la începutul anului în curs, conform datelor AFP.

Taiwan, modernizare militară

Taiwanul, care nu este recunoscut în mod oficial ca stat decât de câteva capitale şi pe care China îl revendică drept teritoriu al său, desfăşoară un program de modernizare militară pentru a-şi creşte capabilităţile împotriva unui eventual atac din partea Chinei. Deşi Washingtonul a recunoscut diplomatic Beijingul şi nu Taipeiul, sprijinul american pentru Taiwan nu a încetat niciodată.

Insula este unul dintre principalele motive de conflict între China şi SUA, dat fiind că Washingtonul este principalul furnizor de armament al Taiwanului şi principalul său aliat în cazul unui conflict cu Beijingul.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite