SUA. Guvernul federal execută prima femeie aflată pe „culoarul morții” în aproape șapte decenii

Lisa Montgomery
Lisa Montgomery
13 ianuarie 2021, 11:27

Lisa Montgomery este prima femeie executată în SUA începând din 1953.

Ea a fost declarată decedată miercuri, la ora locală 1:31 (06:31 GMT), potrivit unui comunicat al Biroului federal al închisorilor.

Mai multe acţiuni au fost înaintate în instanţe federale pentru a se stabili dacă starea de sănătate mintală a femeii era compatibilă cu pedeapsa capitală.

Lisa Montgomery, în vârstă de 52 de ani, fusese programată să fie executată prin injecţie letală cu pentobarbital, la închisoarea din Terre Haute, statul Indiana.

Ea fusese condamnată în 2007 în statul Missouri pentru răpirea şi strangularea unei tinere însărcinate, Bobbie Jo Stinnett, căreia îi extrăsese ulterior din pântec fătul de opt luni. Copilul a supravieţuit.

Avocaţii Lisei Montgomery au cerut săptămâna trecută clemenţa preşedintelui Trump, argumentând că femeia a comis crima după o copilărie în care fusese abuzată şi violată în mod repetat de tatăl ei vitreg şi prieteni ai acestuia. Avocaţii au cerut comutarea pedepsei în închisoare pe viaţă.

Execuţia Lisei Montgomery a fost una dintre cele trei programate de Departamentul american al Justiţiei să aibă loc în ultima săptămână întreagă de preşedinţie a lui Donald Trump. Alte două execuţii, programate pentru joi şi vineri, au fost amânate, cel puţin deocamdată, de un judecător federal de la Washington, pentru a le permite condamnaţilor să se refacă după COVID-19.

Execuţiile federale au fost întrerupte timp de 17 ani şi doar trei bărbaţi fuseseră executaţi de guvernul federal începând din 1963 până când această practică a fost reluată anul trecut sub preşedintele Trump, un susţinător deschis al pedepsei capitale încă cu mult înainte de intrarea sa în politică.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite