SUA: George Floyd, bărbatul de culoare mort după ce a fost imobilizat de un polițist, a fost înmormânat. Manifestațiile antirasism continuă în Europa

10 iunie 2020, 11:15

La serviciul religios au fost 500 de invitați – politicieni și celebrități din showbiz și din lumea sportului. Pentru alocuțiunea funerară a fost ales reverendul Al Sharpton, o figură binecunoscută a luptei pentru drepturile civile.

Floyd, 46 de ani, recidivist, a murit la Minneapolis după ce un polițist i-a ținut genunchiul pe gât, deși bărbatul spunea întruna „Nu pot să respir”. Ultimele lui cuvinte au devenit unul dintre sloganurile luptei anti -rasism din toată lumea.

La Seattle, pe coasta de vest a Americii, mii de protestatari au ocupat parterul primăriei. Demonstranții au încercat să forțeze demisia primăriței, pentru că nu vrea să taie fondurile poliției.

La Paris, mii de oameni au ieșit din nou în stradă pentru a denunța rasismul.

La Geneva, demonstrația a fost nu doar în semn de solidaritate cu Floyd și cu luptătorii antirasism din Statele Unite, ci și un prilej de a condamna abuzurile pe care – au spus protestatarii – le fac, uneori, polițiștii elvețieni.

De teama acuzațiilor privind rasismul, HBO Max a retras temporar filmul „Pe aripile vântului”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite