SUA | George Floyd a murit din cauza lipsei de oxigen, afirmă un expert în procesul polițistului Derek Chauvin

George Floyd
George Floyd
9 aprilie 2021, 10:54

Derek Chauvin, în vârstă de 45 de ani, este acuzat că l-a omorât pe George Floyd la 25 mai 2020 ţinându-şi genunchiul pe gâtul victimei. Drama a stârnit un val fără precedent de furie împotriva rasismului şi violenţelor poliţieneşti în SUA.

George Floyd a strigat de mai multe ori ‘Nu pot să respir’ către cei trei poliţişti care îl ţineau întins pe burtă pe asfalt, cu mâinile încătuşate la spate, punând presiune pe spate şi pe gât.

Potrivit lui Martin Tobin, un reputat pneumolog chemat de partea acuzării să depună mărturie, această combinaţie de factori i-a fost fatală victimei, prinsă între forţa poliţiştilor şi sol.

„La fiecare respiraţie, se izbea de asfalt, se confrunta cu nivelul scăzut de aer pe care îl respira încercând să ridice genunchii poliţiştilor” care îi apăsau mâinile încătuşate pe cutia toracică, le-a explicat el juraţilor, exemplificând cu fotografii şi schiţe.

Acest „nivel scăzut de oxigen” cauzat de dificultăţile de respiraţie „i-a afectat creierul şi a provocat o aritmie care a provocat un stop cardiac”, a declarat doctorul Tobin.

Aceasta este teza acuzării, în opinia căreia George Floyd a murit asfixiat, în timp ce autopsia a concluzionat existenţa unui stop cardiac.

Genunchiul poliţistului a fost pe gâtul şi pe spatele lui George Floyd „peste 90% din timpul” cât a durat imobilizarea, a mai afirmat Martin Tobin.

În opinia medicului, presiunea exercitată de Derek Chauvin asupra gâtului lui George Floyd reprezenta la un anumit moment „jumătate din greutatea sa şi a echipamentului său”, adică, potrivit calculelor sale, 41,5 kg.

Bărbatul de 46 de ani şi-a pierdut cunoştinţa, după care a încetat să mai respire.

„Este momentul în care moare”, a spus expertul comentând un fragment video.

Evacuat cu o ambulanţă, George Floyd nu a mai putut fi surescitat şi a fost declarat mort la spital.

O persoană sănătoasă „ar fi murit de ceea ce a suferit Floyd”, a afirmat el.

Un alt medic chemat de acuzare, Bill Smock, a exclus ipoteza unui deces provocat de consumul de droguri, avansată de Eric Nelson, avocatul lui Derek Chauvin.

Analize toxicologice au confirmat urme de cannabis, metamfetamină şi fentanil, un opiaceu puternic, în sângele lui George Floyd.

Potrivit lui Nelson, George Floyd ar fi putut să ia fentanil chiar înainte să fie arestat, provocând greutăţi respiratorii în contextul în care el a fost infectat cu COVID-19.

„El spune ‘vă rog, ridicaţi-vă, vreau să respir, nu pot să respir’. Nu este vorba de o doză de fentanil, ci de cineva care se roagă să fie lăsat să respire”, a spus doctorul Smock, medic specializat în îngrijire de urgenţă, după difuzarea unui extras video.

În sală, o nepoată a lui George Floyd şi-a acoperit ochii cu mâinile, neputând să suporte să vadă scena.

El a explicat că nu a văzut în analize niciun element care să poată indica o supradoză de metamfetamine, de fentanil sau de amândouă.

Doctorul Smock a subliniat de asemenea lipsa de acţiune a poliţiştilor când unul dintre ei anunţă că nu îi mai simte pulsul lui George Floyd. „Ei ar fi trebui să înceapă imediat un masaj cardiac”, a spus el, vizibil emoţionat.

Mai mulţi oficiali ai poliţiei chemaţi să depună mărturie de nouă zile au declarat că Derek Chauvin a folosit o forţă nejustificată şi a încălcat codul de procedură.

Fostul poliţist, care riscă până la 40 de ani de închisoare, a pledat nevinovat, afirmând că a folosit o tehnică în conformitate cu instruirea sa pentru a imobiliza un suspect recalcitrant.

Avocatul lui Derek Chauvin susţine că George Floyd, care avea antecedente medicale şi îşi trata o dependenţă cronică de opiacee, a murit de o supradoză şi că o mulţime, în opinia sa, ameninţătoare a deturnat atenţia agenţilor de la starea bărbatului.

Dezbaterile ar urma să mai continue circa două săptămâni. Verdictul juraţilor în acest proces neobişnuit nu este aşteptat mai devreme de sfârşitul lunii aprilie.

Ceilalţi poliţişti implicaţi în moartea lui George Floyd vor fi judecaţi pentru complicitate la omor în august.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite