SUA explică modul de evaluare a riscului de călătorie

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite explică modul în care evaluează cotele de risc pentru călători în țările de destinație, în contextul pandemiei COVID-19. De asemenea, CDC a pus la dispoziție publicului o hartă mondială interactivă care arată în mod specific recomandările de călătorie COVID-19 după destinație: COVID-19 THN Risk Assessment, la: cdc.gov/coronavirus

10 August 2020, 14:02 (actualizat 10 August 2020, 14:04) | Mihaela Căciuleanu |
Risc de călătorie / FOTO: https://www.cdc.gov/coronavirus

Modul în care este determinat riscul pentru fiecare destinație este reevaluat într-o informare publicată ieri pe site-ul oficial al agenției. Astfel o destinație de călătorie se încadrează și poate trece de la un nivel la altul (risc ridicat - 3, mediu-2 sau scăzut-1) după cum sunt îndeplinite două seturi de criterii în contextul actual al panedmiei.

CDC utilizează datele de supraveghere COVID-19 furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, colectate – la rândul lor - de la ministerele și agențiile naționale.

Criteriile primare pe care se bazează CDC în evaluarea riscului de călătorie COVID-19 prelucrează informații despre ”transmiterea virusului într-o destinație”. Criteriile secundare iau în calcul ”capacitatea asistenței medicale și a infrastructurii de sănătate publică într-o destinație.”

CDC monitorizează zilnic numărul de cazuri COVID-19, ratele de incidență (numărul de cazuri noi la 100.000 de persoane din populație) și noua traiectorie a cazurilor (dacă numărul de cazuri noi este în creștere, scade sau este stabil) pentru fiecare destinație.

Evaluările au în vedere ultimele 28 de zile (echivalentul a 2 perioade de incubație pentru COVID-19), știut fiind că perioada de incubație, respectiv perioada în care o persoană expusă la virus ajunge să dezvolte infecția, este de obicei 2 până la 14 zile pentru COVID-19.

Astfel, nivelul 3 de aviz de sănătate pentru călătorii, nivel de risc ridicat, este acordat destinațiilor cu peste 500 de cazuri noi și cu o rată de incidență 3 sau mai mult (minimum 3 cazuri noi la 100.000 de persoane) în ultimele 28 de zile.

La nivelul 2 de aviz de sănătate pentru călătorii, nivel de risc moderat sunt încadrate destinațiile în care, în ultimele 28 de zile, s-au raportat 251-500 de cazuri noi și rata de incidență este între 1,5 și 3 ( respectiv între 1,5 și 3 cazuri noi la 100.000 de persoane).

Nivelul 1 de aviz de sănătate pentru călătorii, este cel mai scăzut și se atașează destinațiilor în care, în ultimele 28 de zile, au fost înregistrate între 50-250 de cazuri, iar rata de incidență a fost sub 1,5.

Pentru destinații cu o populație mai mică de 300.000 de oameni, nivelul 3 de risc ridicat se aplică pentru mai mult de 10 cazuri noi în ultimele 28 de zile, nivelul 2 de risc moderat, pentru 7-10 cazuri noi raportate, iar nivel 1, de risc scăzut, pentru 3 -6 cazuri noi în ultimele 28 de zile, indiferent de rata de incidență sau de traiectoria/graficul evoluției bolii.

Criteriile secundare sunt calitative și provin din surse oficiale de destinație (de exemplu, site-uri web oficiale ale Ministerului Sănătății) și evaluează indicatori ai capacității de asistență medicală într-o destinație, cum ar fi paturile disponibile pentru spital și ventilatoare, indicatori ai infrastructurii de sănătate publică a unei destinații, cum ar fi capacitatea de testare, capacitatea de urmărire a contactelor și cazurile exportate documentate (cazuri identificate de călătorii în alte țări).

Destinațiile care se încadrează sub criteriile primare de nivel 1 și îndeplinesc criteriile secundare nu au nici o evaluare de risc de călătorie.

Când datele privind criteriile secundare nu sunt disponibile sau nu sunt în concordanță cu datele privind criteriile primare, atunci destinația va rămâne la nivelul de risc calculat până la clarificarea lor și până la o nouă evaluare, după alte 28 de zile.

CDC este agenția guvernamentală principală în USA pentru servicii sociale și de sănătate.

Ca mai toate departamentele guvernamentale de sănătate, la 27 martie 2020, CDC a emis o Notificare Pandemică Globală de nivel 3 COVID-19, care avertiza publicul relativ la toate călătoriilor internaționale neesențiale din cauza pandemiei COVID-19, apoi, pe măsură ce situația COVID-19 a evoluat în întreaga lume, CDC a trecut la evaluările de risc ale destinației individuale.

SURSA: cdc.gov/coronavirus

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 6°C
IASI 6°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 8°C 7°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 4°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI